Volleybalsters missen eerste kans op ticket voor Spelen 2020

Nederland kwam tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi niet een keer op voorsprong tegen het veel sterkere Italië.

De Nederlandse ploeg op archiefbeeld
De Nederlandse ploeg op archiefbeeld Foto Ronald Hagedoorn/ANP

De Nederlandse volleybalsters zijn er zondag nog niet in geslaagd zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van 2020. Het team van bondscoach Jamie Morrison verloor bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Catania de beslissende wedstrijd van Italië. Het gastland was veel beter en won overtuigend in drie sets: 23-25 17-25 22-25. Nederland stond geen enkel moment in de wedstrijd op voorsprong.

Oranje won eerder deze week, net als Italië, overtuigend van België en Kenia. Tegen Italië startte Morrison met dezelfde basisspeelsters, namelijk Robin de Kruijf, Yvon Beliën, Myrthe Schoot (libero), Maret Balkestein-Grothues, Lonneke Sloetjes, Anne Buijs en spelverdeler Laura Dijkema.

Italië nam direct het initiatief en liep via uitblinkster Paola Egonu rap weg naar 4-10. Nederland kwam nog wel dichtbij en overleefde drie setpunten. Daarna maakte Italië het toch af: 23-25.

Ook in de tweede en derde set maakte Italië het verschil door snel een ruime voorsprong te nemen. Te veel belangrijke speelsters bij Oranje haalden niet hun gebruikelijke niveau. Echt spannend werd het daardoor nooit. Egonu nam 25 punten van Italië voor haar rekening. (ANP)