Negen doden bij schietpartij in Amerikaanse staat Ohio

De dader werd binnen één minuut zelf doodgeschoten maar had toen al negen slachtoffers gemaakt, waaronder zijn eigen zus.

Ook de schutter kwam om, meldt de politie in Dayton.
Ook de schutter kwam om, meldt de politie in Dayton. Foto John Minchillo/AP

Bij een schietpartij in de stad Dayton in de Amerikaanse staat Ohio zijn in de nacht van zaterdag op zondag zeker negen mensen om het leven gekomen. Zestien slachtoffers raakten gewond en werden naar het ziekenhuis afgevoerd. De politie van Dayton liet zondag weten de schietpartij als een terreuraanslag te behandelen. De schutter heet Connor Betts en is een 22-jarige witte man. Eén van de dodelijke slachtoffers is zijn zus.

De schutter is door toegesnelde agenten snel doodgeschoten, schreef de politie in Dayton op Twitter: „We hadden agenten in de buurt toen de schietpartij begon. Zij waren in staat om te reageren en er snel een einde aan te maken.” Betts handelde waarschijnlijk alleen. Over een motief is nog niets duidelijk. De FBI helpt mee met het onderzoek.

De politie riep burgers op om uit de buurt van Oregon District te blijven, een wijk met veel uitgaansgelegenheden. Daar loste de schutter, die volgens de autoriteiten een kogelwerend vest droeg en meer munitie bij zich had, na middernacht meerdere schoten uit een geweer met een lange loop.

22 grote schietpartijen in 2019

De burgemeester Dayton, Nan Whaley, reageerde zondag ontstemd. Zij bedankte toegesnelde agenten en hulpverleners, die de dader volgens haar binnen een minuut uitschakelden. Gouverneur Mike DeWine bood zijn hulp en condoleances aan. De vlaggen in de staat zullen halfstok hangen, kondigde hij aan.

Twitter avatar nanwhaley Nan Whaley I’m heartbroken. Thank you to our first responders for all that you’ve done. We will share updates as we have more information.

De schietpartij in Ohio volgde binnen 24 uur nadat een schutter in de staat Texas een aanslag pleegde in een winkelcentrum. Daarbij vielen zeker twintig doden en zestien gewonden. De verdachte, een man van 21 jaar, gaf zich over en is nog in leven. De autoriteiten behandelen de zaak als een terroristische aanslag.

In 2019 vonden in de Verenigde Staten tot nu toe 22 grote schietpartijen - met meer dan vier slachtoffers - plaats. De eerste twintig kostten 96 mensen het leven, schrijft persbureau AP. Paus Fransiscus veroordeelde in een toespraak op zondag de schietpartijen op „weerloze mensen” in de Verenigde Staten. President Trump sprak via Twitter zijn steun uit voor de inwoners van Dayton. Hij wordt van de ontwikkelingen rond beide schietpartijen op de hoogte gehouden.