‘Iran confisqueert opnieuw olietanker in de Perzische Golf’

Het is nog onduidelijk onder welke vlag het schip voer. Vorige maand nam Iran een Britse olietanker in.

Een boot van de Iraanse Revolutionaire Garde nabij een olietanker bij de havenstad Bandar Abbas.
Een boot van de Iraanse Revolutionaire Garde nabij een olietanker bij de havenstad Bandar Abbas. Foto Atta Kenare / AFP

De Iraanse Revolutionaire Garde heeft opnieuw een olietanker in de Perzische Golf in beslag genomen. Dat schrijft persbureau Reuters zondag op basis van de Iraanse staatstelevisie. De tanker zou olie hebben gesmokkeld naar de Arabische staten en woensdag al zijn geconfisqueerd.

Het is nog onduidelijk aan wie het schip toebehoort. Volgens de Iraanse Republikeinse Garde voer het schip onder Iraakse vlag. Aan boord zou een zevenkoppige bemanning zijn van verschillende nationaliteiten. Zij zijn gearresteerd, zegt Teheran. De tanker zou 700.000 liter olie als vracht bij zich hebben. De vijfde vloot van de Verenigde Staten in Bahrein kon niet bevestigen dat er een tanker was ingenomen.

Zondag maakte een Iraans staatspersbureau eveneens bekend dat er een gevechtsvliegtuig nabij de Perzische Golf was neergestort vanwege technische problemen. De twee inzittenden hebben de crash overleefd.

Onrust in de Golf

Het is al enkele weken onrustig in de Perzische Golf. In juni werden twee tankers van Noorwegen en Japan in de Straat van Hormuz aangevallen. Volgens de Verenigde Staten zat Iran achter de aanval, maar Teheran ontkende. Begin juli enterden de Britten een uit Iran afkomstige olietanker Grace-1 nabij Gibraltar, omdat zij oliesmokkel naar Syrië vermoedden.

Lees ook: Alles wat je moet weten over de Straat van Hormuz

Eind juli confisqueerde de Iraanse Revolutionaire Garde op hun beurt weer een Britse olietanker, de Stena Impero. De Britten kondigden daarop aan eigen tankers in de Straat van Hormuz voortaan te zullen escorteren. De inbeslagnames hebben de spanningen tussen Iran en het Westen verder doen oplopen.

Iran en de Verenigde Staten staan al maanden op gespannen voet met elkaar nadat de Amerikaanse president Donald Trump vorig jaar het nucleaire akkoord met Iran eenzijdig opzegde. Europa hoopt het akkoord te behouden.