Duizenden pelgrims en toeristen ontvluchten grensregio Kashmir

De Indiase autoriteiten hebben gewaarschuwd voor aanvallen van extremisten.

Toeristen stappen in bussen om de regio te kunnen verlaten.
Toeristen stappen in bussen om de regio te kunnen verlaten. Foto Farooq Khan/EPA

Duizenden Hindoe-pelgrims en toeristen proberen zondag de door India en Pakistan betwiste grensregio Kashmir te ontkomen na een waarschuwing van de Indiase autoriteiten. Zij vrezen voor aanvallen van extremisten in het gebied, meldt persbureau AP.

De onrust in Kashmir laaide dit weekend op nadat Indiase veiligheidsdiensten hadden gewaarschuwd dat extremisten mogelijk van plan waren aanvallen te plegen. De militante groepen worden volgens India gesteund door buurland Pakistan. Volgens de Indiase autoriteiten doodden deze groeperingen recent vijf militairen.

De waarschuwingen leiden tot onrust onder meer onder arbeiders uit Kashmir, toeristen en Hindoe-pelgrims. De regio is erg in trek bij pelgrims, een heilige tempelgrot in het Indiase deel is een belangrijk bedevaartsoord. Op de route naar de tempel zou een landmijn zijn gevonden van Pakistaanse makelaardij. Pakistaanse autoriteiten ontkennen de beschuldigingen. Na de waarschuwing trokken velen naar het vliegveld van de stad Srinagar, in de hoop een vliegtuig naar de hoofdstad Delhi te kunnen nemen.

Burgers aan de Pakistaanse zijde van de bestandslijn trokken zich zondag eveneens terug. India zou de afgelopen dagen zeker 10.000 troepen naar de regio gestuurd hebben, mogelijk volgen er meer. De Pakistaanse premier Imran Khan waarschuwde voor een mogelijke „regionale crisis”.

Lees ook: Kashmir: het eeuwige strijdtoneel

Eerdere aanslag

India en Pakistan hebben al decennia ruzie over Kashmir, maar in februari laaiden de spanningen op toen een aanslag gepleegd werd op een konvooi van een Indiase politie-eenheid. Daarbij kwamen tientallen agenten om het leven. De uit Pakistan afkomstige militante groepering Jaish-e-Mohammad (JeM) eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag destijds op. India beschuldigt zijn buurland ervan JeM te steunen.

Kashmir is opgedeeld in gebieden die vallen onder India (het midden en zuiden), Pakistan (noordwesten) en China (noordoosten). Sinds de deling van Brits-Indië in 1947 strijden India en Pakistan om de heerschappij over Kashmir.