‘Russische politie pakt zeker 800 activisten op in Moskou’

Een van de gearresteerden is de advocate Ljoebov Sobol. Ook de Nederlandse journalist Joost Bosman werd opgepakt.

Russische politieagenten in het centrum van Moskou zaterdag.
Russische politieagenten in het centrum van Moskou zaterdag. Foto Maxim Shipenkow/EPA

De Russische politie heeft zaterdag bij een demonstratie in Moskou zeker 800 mensen gearresteerd. Dat meldt persbureau Reuters op basis van berichten van de onafhankelijke waarnemingsorganisatie OVD-info. Een van de opgepakte activisten is de advocate Ljoebov Sobol. Zij werd uit een taxi gehaald toen ze naar een protestmars wilde gaan.

Voor de demonstratie was door de Russische autoriteiten geen toestemming verleend. De demonstranten eisten vrije verkiezingen. Ze hebben grote kritiek op de organisatie van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Bij die verkiezingen zijn tientallen oppositiepolitici van deelname uitgesloten. Dat zorgt al weken voor protesten in de Russische hoofdstad, waar meer dan 12 miljoen mensen wonen.

Volgens de autoriteiten in Moskou mag de oppositie niet meedoen aan verkiezingen, omdat zij onvoldoende rechtmatige handtekeningen voor deelname heeft verzameld. De oppositie verwerpt die aantijging.

Lees ook deze analyse: ‘Echte’ oppositie meldt zich in Moskou

Bondgenot van Navalny

Sobol is een bondgenoot van oppositieleider Aleksej Navalny, die dertig dagen gevangen zit wegens het aanzetten tot illegale protesten. Sobol wil in Moskou meedoen aan gemeenteraadsverkiezingen, maar mag dat niet. Navalny is de bekendste oppositieleider van Rusland. Hij wordt geregeld gearresteerd en voor korte tijd vastgehouden.

Bij een vergelijkbaar protest een week geleden pakte de Russische politie al meer dan duizend mensen op.

Ook Nederlandse journalist opgepakt

Ook de Nederlandse journalist Joost Bosman werd opgepakt door de oproerpolitie, terwijl hij verslag deed van de demonstratie. Dat meldt hij op Twitter.

Twitter avatar Joosje Joost Bosman Got caught by Moscow riot police. No matter that I’m a journalist… #fairelectionsmoscow https://t.co/l8Pmplp2DK

Tegen het AD, een van zijn opdrachtgevers, heeft Bosman laten weten dat hij verwacht over een uur of drie weer te worden vrijgelaten. „Ik riep nog dat ik journalist ben en dat ik mijn accreditatie in mijn zak had. Ik heb deze toen laten zien, maar moest toch het busje in”, vertelde Bosman aan het AD.

Iets voor 17 uur twitterde Sjors Fröhlich, de hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio, dat ook een van Bosmans opdrachtgevers is, dat de Rusland-correspondent inmiddels inderdaad weer op vrije voeten is.

Twitter avatar SjorsFbnr Sjors Fröhlich | #ikhoorbijbnr Gelukkig. @Joosje is weer vrij! Er werden zelfs excuses aangeboden. @BNR