Zeker twintig doden bij schietpartij in Amerikaanse supermarkt

De verdachte, die is gearresteerd, opende het vuur op mensen die inkopen deden in een supermarkt in de Texaanse stad El Paso. Er zijn ook tientallen mensen gewond geraakt.

Een auto van de politie zet zaterdag de weg af rond de supermarkt in El Paso, waar een schutter een bloedbad aanrichtte.
Een auto van de politie zet zaterdag de weg af rond de supermarkt in El Paso, waar een schutter een bloedbad aanrichtte. Foto Ivan Pierre Aguirre/EPA

In de Texaanse stad El Paso zijn zaterdag zeker twintig doden gevallen toen een schutter het vuur opende in een supermarkt. Dat meldt persbureau AP. Het bloedbad vond plaats aan het begin van de middag, Texaanse tijd, bij de Cielo Vista Mall aan de oostzijde van de stad. De meeste slachtoffers vielen in een Walmart. De politie van El Paso maakte zondag bekend de schietpartij als terroristische aanslag en hate crime te behandelen. Dat betekent dat hij de doodstraf zou kunnen krijgen.

Volgens de politie van El Paso, dat tegen de grens met Mexico ligt, is de verdachte gearresteerd, nadat hij zich over had gegeven. De politie maakte de naam van de arrestant niet bekend, maar volgens persbureau AP zou het om ene Patrick Crusius gaan, een 21-jarige witte man uit de Texaanse plaats Allen, een voorstad van Dallas, ongeveer duizend kilometer ten oosten van El Paso. De verdachte werkt tot nu toe mee aan alle onderzoeken en verhoren.

Op 8chan, een berucht extreemrechts internetforum waar eerder aanslagen werden aangekondigd, werd ongeveer een half uur voor de schietpartij een racistisch manifest van vier pagina’s geplaatst. De in het document beschreven uitrusting klopt met het door de schutter gebruikte wapen. Op een persconferentie zeiden de autoriteiten zondag dat ze er van uit gaan dat de schutter ook de auteur van het manifest is.

Steun aan Tarrant

De auteur betuigt in de eerste zin zijn steun aan Brenton Tarrant, de 28-jarige Australiër die dit voorjaar vijftig mensen doodschoot bij aanslagen op twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Volgens de schrijver is zijn terreurdaad „een reactie op de invasie van Texas door Hispanics [latino's, red.]” en werd hij geïnspireerd door het manifest van Tarrant. „Ik verdedig simpelweg mijn land tegen culturele en etnische omvolking, veroorzaakt door een invasie.”

De opsteller van het manifest achtte zijn dood onvermijdelijk. „Gevangen worden is in dit geval veel erger dan sterven tijdens de schietpartij, omdat ik toch de doodstraf krijg.” De auteur schreef niet van plan te zijn zich over te geven, zelfs als de munitie op zou raken. „Als ik gevangen word, dan zal dat zijn omdat ik op een of andere manier ben overmeesterd.”

Lees meer over het manifest van Tarrant: Bezeten door de angst voor ‘omvolking’

Onder de doden bevinden zich drie Mexicaanse burgers, zes raakten gewond. Er zouden volgens de Texaanse gouverneur Greg Abbott 26 mensen gewond naar ziekenhuizen zijn afgevoerd. Drie van hen zijn in kritieke toestand. De Amerikaanse president Donald Trump sprak zijn steun uit aan de slachtoffers en nabestaanden. Abott is afgereisd naar El Paso. „De staat Texas zal er alles alles aan doen om de veroorzakers van deze gruwelijke daad te berechten”, schreef hij in een verklaring. Op een oproep voor donorbloed werd massaal gereageerd, op sociale media is te zien hoe mensen buiten wachten in de hitte om bloed te geven.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Terrible shootings in ElPaso, Texas. Reports are very bad, many killed. Working with State and Local authorities, and Law Enforcement. Spoke to Governor to pledge total support of Federal Government. God be with you all!

Geen meerdere schutters

Ten tijde van de schietpartij waren er zo’n drieduizend mensen aanwezig in het winkelcentrum, onder wie veel scholieren die lesmateriaal voor het nieuwe schooljaar wilde kopen. De politie van de Texaanse stad riep mensen op Twitter eerder op om uit de buurt van het winkelcentrum Cielo Vista te blijven, omdat er „verschillende schutters” in de buurt zouden zijn geweest.

Toen agenten ter plaatse kwamen, gaf de 21-jarige verdachte zichzelf over. Daarbij liet hij zijn wapen, mogelijk een soort kalasjnikov, vallen. Na de arrestatie van de schutter werd het gebied door de politie weer veilig verklaard. Amper een week geleden kwamen drie mensen om het leven bij een schietpartij tijdens een culinair festival in de staat Californië.

Enkele uren na de aanslag in El Paso vielen negen doden bij een schietpartij in de Amerikaanse staat Ohio.