Ajax speelt gelijk tegen Vitesse, PSV profiteert niet

Ajax blijft in Arnhem steken op 2-2. PSV komt tegen FC Twente niet verder dan 1-1. FC Groningen wint met 1-0 van FC Emmen. VVV Venlo wint van RKC: 3-1.

Hakim Ziyech (Ajax, in het midden) in duel met Thulani Serero (Vitesse).
Hakim Ziyech (Ajax, in het midden) in duel met Thulani Serero (Vitesse). Hakim Ziyech in duel met Thulani Serero. Vitesse speelt tegen Ajax in de eredivisie. ANP OLAF KRAAK

Zowel Ajax als PSV is de Eredivisie matig gestart. Op bezoek in Arnhem bij Vitesse bleef regerend landskampioen Ajax steken op een 2-2 gelijkspel. PSV profiteerde niet, omdat het in Enschede tegen FC Twente niet verder kwam dan 1-1.

PSV oogde stroef en slordig op bezoek bij promovendus FC Twente, dat na één jaar afwezigheid terugkeerde in de Eredivisie. PSV kwam ook al na acht minuten op achterstand. Keito Nakamura kwam vanaf de linkerflank naar binnen en schoot knap raak.

Het vertrouwen bij PSV was duidelijk niet groot, na een teleurstellend begin van het seizoen. Eerder verloor de ploeg uit Eindhoven al de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal van Ajax en in de kwalificatie van de Champions League ging zij onderuit tegen FC Basel. Van Bommel had Hirving Lozano bovendien op de bank gezet, mogelijk omdat de Mexicaan bezig is met een transfer naar Napoli.

Pas na de rust nam de druk van PSV echt toe. Het leidde na 65 minuten tot de gelijkmaker. Dumfries kopte raak, na een voorzet van Cody Gapko. Die was, samen met Mohammed Ihattaren, enkele minuten eerder door Van Bommel ingezet om meer variatie in het aanvalsspel te brengen.

Ajax wint opnieuw niet zijn eerste wedstrijd van het seizoen

Ajax speelde eerder op de avond al gelijk tegen Vitesse. Opvallend, omdat het in een trend lijkt te passen. De ploeg uit Amsterdam verzuimde in de twee voorgaande seizoenen ook al de eerste competitiewedstrijd te winnen. Heracles Almelo hield de formatie uit Amsterdam tot tweemaal toe af van een zege.

Ajax speelde volgens persbureau ANP slordig in het Gelredome, en oogde gemakzuchtig. Matus Bero schoot Vitesse in de dertiende minuut op een 1-0 voorsprong. Hij deed dat op aangeven van Vyacheslav Karavaev. Donny van de Beek , die nadrukkelijk in de belangstelling staat van Real Madrid, maakte in de dertigste minuut gelijk: 1-1.

Na rust schoot oud-Ajacied Riechedly Bazoer Vitesse in de 55ste minuut voor de tweede keer op voorsprong. Ajax kwam daarna niet meer verder dan de gelijkmaker van Dusan Tadic een kwartier voor tijd. Ook niet nadat de Amsterdammers met een man meer op het veld kwamen te staan. Vitesse eindigde het duel met tien man. Bazoer kreeg in de 85ste minuut een tweede gele kaart.

FC Groningen wint van FC Emmen door late goal

Dankzij een laat doelpunt van Ajdin Hrustić heeft FC Groningen de uitwedstrijd tegen FC Emmen gewonnen. Het duel leek lang af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel, maar in de 87e minuut zorgde de Australiër voor een andere eindstand: 0-1.

Hrustić kreeg de bal door het centrum aangespeeld van de van NAC overgekomen Ramon Pascal Lundqvist en met links wipte hij de bal beheerst over de uitkomende doelman Dennis Telgenkamp heen. Vervolgens gaf hij de bal op de doellijn het beslissende zetje.

Het is pas de eerste keer sinds het seizoen 2014-2015 dat FC Groningen de openingswedstrijd weet te winnen. FC Emmen, dat vorig jaar debuteerde in de eredivisie, had de afgelopen zeven seizoenen de eerste wedstrijd niet verloren.

VVV wint van promovendus RKC

VV-Venlo voorkwam in eigen huis dat RKC iets overhield aan het eerste duel in de eredivisie sinds mei 2014. De thuisploeg, onder leiding van trainer Robert Maaskant, boog in stadion De Koel in de tweede helft een achterstand om in een overwinning: 3-1.

Hannes Delcroix bracht RKC na ruim tien minuten aan de leiding met een harde kopbal, die via de onderkant van de land in het doel eindigde. Met een geplaatst schot maakte Elia Soriano kort na rust gelijk en vanuit een penalty maakte Jonathan Opoku er na een uur 2-1 van. De strafschop werd toegekend na een overtreding van keeper Etienne Vaessen op Haji Wright.

Het mooiste doelpunt viel in de 88ste minuut en kwam op naam van Peter van Ooijen, die vanaf 20 meter doeltreffend uithaalde en ervoor zorgde dat VVV voorlopig samen met Willem II aan kop gaat in de eredivisie.