Handelsbeperkingen

Trump kondigt nieuwe importheffing tegen China aan, Japan straft Zuid-Korea

De Amerikaanse president Donald Trump heeft nieuwe handelssancties aangekondigd tegen China omdat het land volgens hem afspraken geschonden heeft. Het gaat om een importheffing van 10 procent op een jaarlijkse invoer van 300 miljard dollar (271 miljard euro) aan Chinese producten die 1 september ingaat. De nieuwe sancties komen bovenop de heffing van 25 procent op 250 miljard dollar (226 miljard euro) aan importgoederen. Volgens The New York Times worden na de nieuwe heffing alle goederen uit China belast.

China en de VS zijn al maanden bezig met de onderhandelingen over een handelsdeal. In juni beloofde Trump geen extra sancties op te leggen. Nu stelt hij dat er drie maanden geleden een akkoord op tafel lag, maar dat China verder wilde onderhandelen. China zou hebben verzaakt „grote hoeveelheden Amerikaanse landbouwproducten” af te nemen. Ook zou president Xi Jinping niets hebben gedaan om de verkoop van fentanyl aan Amerikanen stop te zetten. Deze zware pijnstiller wordt vaak uit China geïmporteerd door verslaafde Amerikanen.

Ondanks de aankondiging van nieuwe importheffingen sprak Trump donderdag over „een positieve dialoog” en over zijn „vriend Xi”. Hij liet weten dat de onderhandelingen gewoon doorgaan.

De Japanse regering heeft deze vrijdag besloten Zuid-Korea te verwijderen van de zogeheten ‘witte lijst’ voor landen met een voordelige handelsstatus. Volgens Japanse autoriteiten is de maatregel het gevolg van bezorgdheid omtrent de nationale veiligheid. De Zuid-Koreaanse minister van Financiën maakte daarop bekend Japan van de eigen ‘witte lijst’ te willen verwijderen.

Het Japanse besluit houdt waarschijnlijk verband met het oordeel van de hoogste Zuid-Koreaanse rechter vorig jaar dat Japanse bedrijven schadevergoedingen moeten betalen aan Zuid-Koreaanse dwangarbeiders die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor die bedrijven werkten. Zuid-Korea was destijds een Japanse kolonie. (NRC)