Thuiskok

Dadelpudding

Dried Deglet Nour dates (fruits of date palm Phoenix dactylifera), top view. Clipping paths, shadow separated (Dried Deglet Nour dates (fruits of date palm Phoenix dactylifera), top view. Clipping paths, shadow separated, ASCII, 110 components, 110 by
Dried Deglet Nour dates (fruits of date palm Phoenix dactylifera), top view. Clipping paths, shadow separated (Dried Deglet Nour dates (fruits of date palm Phoenix dactylifera), top view. Clipping paths, shadow separated, ASCII, 110 components, 110 by

Tot slot een gerecht met een ingrediënt dat ook tegenwoordig weer zeer populair is onder foodies: dadels. De oorspronkelijke titel van dit gerecht uit de vijftiende eeuw is Leche Lombarde. Lombarde verwijst naar de Italiaanse streek Lombardije. Leche betekent hier niet melk, maar iets als ‘lekkers’.

Doe dadels en wijn in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat circa tien minuten heel zachtjes stoven tot de dadels helemaal zacht zijn. Giet de dadels door een zeef en bewaar het kookvocht. Maal de dadels fijn en doe ze terug in de pan. Voeg suiker, gember, kaneel en kookvocht toe en kook alles tot een stevig mengsel. Doe er van het vuur af beetje bij beetje het broodkruim bij tot het een stevige pudding is. Spreid de massa uit op een schaal of bord. Laat voor de siroop de wijn tot de helft inkoken. Snijd voor het serveren de dadelpudding in stukken naar eigen keuze en serveer ze overgoten met wat siroop.