Bulgaarse Georgieva kandidaat-directeur IMF, Dijsselbloem trekt zich terug

De EU-ministers van Financiën stemden vrijdag over wie de opvolger van Christine Lagarde moet worden. Dijsselbloem verloor de race om de topbaan van de Bulgaarse Kristalina Georgieva.

Kristalina Georgieva is momenteel nog bestuurder bij de Wereldbank.
Kristalina Georgieva is momenteel nog bestuurder bij de Wereldbank. Foto Seong Joon Cho/Bloomberg

De Bulgaarse Wereldbankbestuurder Kristalina Georgieva is de Europese kandidaat voor het directeurschap van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Bij de tweede stemronde op vrijdag schaarde een meerderheid van de 28 EU-ministers van Financiën zich achter Georgieva. Daarop besloot oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zich terug te trekken als kandidaat voor de topfunctie.

Op Twitter feliciteerde Dijsselbloem Georgieva met de stemming: „Ik wens haar veel succes.” Georgieva zou een meerderheid van de stemmen hebben gekregen, melden bronnen aan Reuters.

Twitter avatar J_Dijsselbloem Jeroen Dijsselbloem I congratulate Kristalina Georgieva with the outcome of todays European votes. I wish her the utmost succes.

De stemmingsuitslag liet vrijdagavond lang op zich wachten. Geluiden uit Brussel wezen er op dat Georgieva met een ruime meerderheid van de stemmen had gewonnen, maar dat Nederland en Zweden zich daar in eerste instantie niet bij neerlegden. De uitslag zou niet hebben voldaan aan het Europese stemsysteem van de gekwalificeerde meerderheid. Daarbij is een beslissing geldig indien die wordt gesteund door minimaal 55 procent van de lidstaten en waar tenminste 65 procent van de bevolking van de Europese Unie woont. Georgieva had wel genoeg lidstaten achter zich, maar haalde het bevolkingscriterium niet.

Overigens is het nog niet zeker dat Georgieva ook de nieuwe IMF-baas wordt. Ten eerste geldt er een leeftijdsgrens van 65 jaar voor de toppositie. Omdat Georgieva nu al 65 jaar is, dient die grens te worden opgerekt. Daarnaast kunnen tot 6 september kandidaten uit andere werelddelen zich nog melden bij het IMF. Het directeurschap van het IMF wordt volgens een ongeschreven regel doorgaans ingevuld door een Europeaan, terwijl een Amerikaan aan het hoofd van de Wereldbank staat.

Christine Lagarde

Aanvankelijk bleven na de eerste stemmingsronde vrijdag drie kandidaten over. Vrijdagmiddag trok Olli Rehn, het hoofd van de centrale bank van Finland, zijn kandidatuur in. Op Twitter schreef hij zich terug te trekken om „een brede consensus voor de Europese kandidaat te bereiken, met wereldwijde steun”. Eerder trokken de Spaanse minister van Economische Zaken Nadia Calviño en de Portugese minister van Financiën en Eurogroep-voorzitter Mário Centeno hun kandidatuur in.

Het Verenigd Koninkrijk heeft de EU al laten weten het niet met het selectieproces dat tot de Europese kandidaat Georgieva leidde eens te zijn en zou vrijdag niet hebben meegestemd, meldt de Financial Times. Premier Boris Johnson zou overwegen bij het IMF voormalig minister van Financiën George Osborne te nomineren.

Georgieva wordt bij het IMF de opvolger van de Française Christine Lagarde, die vanaf 1 november de plaats van de Italiaan Mario Draghi in zal nemen als president van de Europese Centrale Bank (ECB). Zij vertrekt halverwege september bij het IMF. In het 24-koppige bestuur van het IMF zitten vertegenwoordigers van alle 189 deelnemende IMF-landen, de stem van de VS heeft er met 16,5 procent het meeste gewicht.