Saoedische vrouwen mogen zonder toestemming gaan reizen

Volgens koninklijke decreten krijgen vrouwen ook meer controle over familiezaken. Het zwaar bekritiseerde mannelijke voogdijsysteem wordt afgezwakt.

De Saoedische Dina Yousef achter het stuur in Riaad in juni 2018.
De Saoedische Dina Yousef achter het stuur in Riaad in juni 2018. Foto Ahmed Yosri / EPA

Saoedi-Arabië gaat vrouwen toestaan voortaan te reizen, en geeft hun ook meer controle over familiezaken. Dat blijkt uit een reeks koninklijke decreten die vrijdagochtend is gepubliceerd, meldt persbureau Reuters.

Volgens de koninklijke besluiten moet een Saoedisch paspoort worden afgegeven aan iedere burger die een aanvraag doet. Ook kan iedere persoon boven de 21 jaar reizen zonder toestemming.

De veranderingen van de regels geven vrouwen tevens het recht om geboorte, huwelijk of scheiding te registreren en om officiële familiedocumenten te ontvangen. Daarnaast komen vrouwen voortaan in aanmerking om als voogd te dienen voor minderjarige kinderen.

De wijzigingen zwakken het zwaar bekritiseerde mannelijke voogdijsysteem van Saoedi-Arabië af, maar dit blijft wel bestaan. Het land wordt internationaal bekritiseerd wegens de status van vrouwen. Volgens mensenrechtenorganisaties worden vrouwen veelal behandeld als tweederangs burgers, door regels die voorschrijven dat ze toestemming nodig hebben van een mannelijke voogd voor belangrijke beslissingen in hun leven, ongeacht hun leeftijd.

Lees ook dit verhaal over het opheffen van het rijverbod voor vrouwen: het begin van een lang emancipatietraject in Saoedi-Arabië

Sociale beperkingen verzwakt

Onder invloed van kroonprins Mohammed bin Salman heeft de koninklijke familie van Saoedi-Arabië al eerder sociale beperkingen afgezwakt. Zo mogen vrouwen sinds juni 2018 autorijden, en mogen ze naar bioscopen en stadions.

Anderzijds is Saoedi-Arabië zwaar bekritiseerd wegens de arrestatie en vermeende marteling van bijna twaalf vrouwelijke activisten. Bovendien heeft de moord op journalist Jamal Khashoggi door Saoedische agenten vorig jaar geleid tot internationale woede en verontwaardiging.