Saoedi-Arabië gaat vrouwen toestaan voortaan te reizen, en geeft hun ook meer controle over familiezaken. Dat blijkt uit een reeks koninklijke decreten die vrijdagochtend is gepubliceerd, meldt persbureau Reuters.
Volgens de koninklijke besluiten moet een Saoedisch paspoort worden afgegeven aan iedere burger die een aanvraag doet. Ook kan iedere persoon boven de 21 jaar reizen zonder toestemming.
De veranderingen van de regels geven vrouwen tevens het recht om geboorte, huwelijk of scheiding te registreren en om officiële familiedocumenten te ontvangen. Daarnaast komen vrouwen voortaan in aanmerking om als voogd te dienen voor minderjarige kinderen.
De wijzigingen zwakken het zwaar bekritiseerde mannelijke voogdijsysteem van Saoedi-Arabië af, maar dit blijft wel bestaan. Het land wordt internationaal bekritiseerd wegens de status van vrouwen. Volgens mensenrechtenorganisaties worden vrouwen veelal behandeld als tweederangs burgers, door regels die voorschrijven dat ze toestemming nodig hebben van een mannelijke voogd voor belangrijke beslissingen in hun leven, ongeacht hun leeftijd.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2018/06/data32898140-5e6e70.jpg)
Sociale beperkingen verzwakt
Onder invloed van kroonprins Mohammed bin Salman heeft de koninklijke familie van Saoedi-Arabië al eerder sociale beperkingen afgezwakt. Zo mogen vrouwen sinds juni 2018 autorijden, en mogen ze naar bioscopen en stadions.
Anderzijds is Saoedi-Arabië zwaar bekritiseerd wegens de arrestatie en vermeende marteling van bijna twaalf vrouwelijke activisten. Bovendien heeft de moord op journalist Jamal Khashoggi door Saoedische agenten vorig jaar geleid tot internationale woede en verontwaardiging.