Opnieuw Noord-Koreaanse rakettest: de derde in acht dagen

Het Noord-Koreaans leger heeft voor de derde keer in ruim een week tijd een rakettest uitgevoerd. Mogelijk zijn daarbij nieuwe raketten gelanceerd, als waarschuwing voor Zuid-Korea.

Publiek in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul kijkt vrijdagochtend naar een journaaluitzending over de rakettests van Noord-Korea. Op het scherm is archiefbeeld te zien.
Publiek in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul kijkt vrijdagochtend naar een journaaluitzending over de rakettests van Noord-Korea. Op het scherm is archiefbeeld te zien. Foto Kim Hong-Ji/Reuters

Voor de derde keer in ruim een week heeft Noord-Korea korteafstandsrakketen getest. Volgens het leger van Zuid-Korea gaat het mogelijk om een nieuw type van de raketten, dat ongeveer een afstand van 220 kilometer ver en 25 kilometer hoog heeft afgelegd.

De projectielen zouden zijn gelanceerd vanaf een platform in de Japanse Zee, aan de oostkust van het land. Ook de Noord-Koreaanse staatsmedia maken melding van de rakettest, waarbij leider Kim Jong-un ook aanwezig zou zijn geweest.

Eerder deze week voerde Pyongyang al een test uit met korteafstandsraketten, net als vorige week. De militaire proeven zijn volgens de nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten John Bolton geen schending van afspraken die zijn gemaakt over de ontmanteling van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. Bolton zei wel dat Washington wacht op een nieuwe stap in de diplomatieke betrekkingen door leider Kim.

Waarschuwing: Noord-Korea is paraat

De rakettests dienen twee mogelijke doeleinden, aldus analisten: een nieuw raketsysteem testen, of een ‘waarschuwingsschot’ lossen. De lanceringen van vorige week moesten volgens Kim zelf worden gezien als waarschuwing aan buurland Zuid-Korea. Dat gaat binnenkort een militaire oefening uitvoeren met het leger van de VS.

De korteafstandraketten kunnen de Verenigde Staten niet bereiken. Toen president Donald Trump werd gevraagd om een reactie op de Noord-Koreaanse tests, zei hij: „Ik heb hier geen probleem mee”. Hij noemde de gebruikte raketten „nogal standaard”, citeert persbureau AP. Regeringen in buurlanden van Noord-Korea - die wel bereikt kunnen worden door de systemen - reageren afkeurend op de tests.