Mexicaanse krant stopt tijdelijk met papieren editie na aanslag op redactie

Persvrijheid

Een krant in het noorden van Mexico stopt tijdelijk met de papieren editie na een aanslag op de redactie. Het kantoor van El Monitor de Parral in de stad Chihuahua werd woensdag bekogeld met molotov-cocktails. Het gebouw vloog in brand, niemand raakte gewond.

De krant publiceerde een commentaar met de mededeling tijdelijk te stoppen met print. De digitale editie gaat door, maar daarin wordt tijdelijk niet meer over misdaad of nieuws met „een politieke inslag” geschreven.

„We zullen geen nieuws over misdaad publiceren – hoe belangrijk het ook is”, aldus de krant. „We schorten onze papieren editie tijdelijk op, in de hoop op betere omstandigheden voor journalistiek werk.” Hoewel de persvrijheid in Mexico onder druk staat, is het zeer ongebruikelijk dat een krant openlijk zo’n besluit neemt.

Wel komt het vaker voor dat kranten bepaalde misdaadthema’s mijden uit angst voor bendegeweld. De provincie Chihuahua wordt geteisterd door drugsgeweld en rivaliserende kartels.

Woensdag werd ook het lichaam van een vermoorde journalist gevonden in een achterbak van een auto in het zuiden van het land. Rogelio Barragan (49) werkte voor Guerrero Al Instante en schreef onder meer over georganiseerde misdaad.

Barragan is de achtste journalist die dit jaar in Mexico is vermoord. Daarmee is het volgens Reporters Without Borders (RWB) ’s werelds dodelijkste land voor journalisten. Mexico staat op plek 144 van de 180 landen op de persvrijheidsindex van RWB. (NRC)