Kraamzorg

‘Gezondheidsrisico’s door tekort kraamverzorgers’

Door een tekort aan personeel krijgen moeders de eerste tien dagen na de bevalling te weinig kraamzorg. Dat leidt tot gezondheidsrisico’s en hogere zorgkosten, zo waarschuwde de Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden (NBvK) donderdag. Het zou gaan om een structureel tekort van zo’n drieduizend mensen.

Het tekort is volgens de organisatie onder meer ontstaan als gevolg van de hoge werkdruk en slechte arbeidsvoorwaarden van de beroepsgroep. Ook worden er te weinig nieuwe kraamverzorgers opgeleid.

Volgens de NBvK leidt het tekort tot gebrekkige zorg. Zo wordt in sommige gevallen slecht toegezien op de voeding van pasgeborenen. Als een baby daardoor niet goed groeit en dit tot complicaties leidt, pakt de zorg voor het kind ook duurder uit, aldus de NBvK.

Bij het Kenniscentrum Kraamzorg staan ruim negenduizend mensen geregistreerd als kraamverzorgende. Ook daar komen signalen binnen van personeelstekorten, vooral in de zomer. Veel verzorgers zijn dan op vakantie, terwijl er juist dan meer baby’s worden geboren.

Vrouwen krijgen in Nederland ten minste 24 uur kraamzorg vergoed en maximaal 80 uur, verdeeld over maximaal tien dagen vanaf de bevalling.(NRC)