Koninklijk decreet

Saoedische vrouwen mogen zonder toestemming reizen

Saoedi-Arabië gaat vrouwen toestaan te reizen en geeft hun ook meer controle over familiezaken. Dit blijkt uit koninklijke decreten die vrijdagochtend zijn gepubliceerd, meldt Reuters.

Volgens de decreten moet een paspoort worden afgegeven aan iedere burger die een aanvraag doet. Ook kan iedereen boven de 21 jaar reizen zonder toestemming.

De nieuwe regels geven vrouwen ook het recht geboorte, huwelijk of scheiding te registreren en familiedocumenten te ontvangen. Verder komen vrouwen in aanmerking voogd te zijn voor minderjarigen.

Volgens mensenrechtenorganisaties worden vrouwen in Saoedi-Arabië veelal behandeld als tweederangs burgers, door regels die voorschrijven dat ze toestemming nodig hebben van een mannelijke voogd voor belangrijke beslissingen, ongeacht hun leeftijd.

Onder kroonprins Mohammed bin Salman heeft de koninklijke familie eerder sociale beperkingen afgezwakt. Zo mogen vrouwen sinds juni 2018 autorijden, en naar bioscopen en stadions.

Anderzijds is Saoedi-Arabië bekritiseerd om de arrestatie en vermeende marteling van bijna twaalf vrouwelijke activisten. De moord op journalist Khashoggi door Saoedische agenten, vorig jaar in het in het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanboel, leidde tot internationale woede. (NRC)