Japan verwijdert Zuid-Korea van ‘witte handelslijst’

De relatie tussen Japan en Zuid-Korea is al langere tijd gespannen. Zuid-Korea verliest door de verwijdering de voordelige handelsstatus die het in Japan had.

Zuid-Koreanen demonstreren tegen de Japan na het besluit van het Japanse kabinet om Zuid-Korea van de 'witte lijst' te halen.
Zuid-Koreanen demonstreren tegen de Japan na het besluit van het Japanse kabinet om Zuid-Korea van de 'witte lijst' te halen. Foto Kim Hong-Ji/Reuters

De Japanse regering heeft vrijdag ingestemd met het plan om Zuid-Korea te verwijderen van de zogeheten ‘witte lijst’ voor landen met een voordelige handelsstatus. Dat meldt persbureau Reuters. Volgens de Japanse autoriteiten is de maatregel het gevolg van bezorgdheid omtrent de nationale veiligheid van Japan. Zuid-Korea zegt in een reactie zich „zorgen te maken over deze unilaterale en willekeurige beslissing” van het Japanse kabinet.

De Aziatische landen leven al langere tijd op gespannen voet. De hoogste Zuid-Koreaanse rechtbank oordeelde vorig jaar dat Japanse bedrijven schadevergoedingen moeten betalen aan Zuid-Koreaanse dwangarbeiders die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor die bedrijven werkten. Zuid-Korea was destijds een Japanse kolonie. Volgens Japanse autoriteiten is de benodigde compensatie komen te vervallen met het verdrag dat beide landen in 1965 tekenden.

Lees ook: VS niet blij met conflict Japan, Zuid-Korea

High-tech materialen

Vorige maand besloot Japan al om de regels omtrent de export naar Zuid-Korea aan te scherpen. Daardoor kunnen hightech materialen, die onder meer nodig zijn voor de productie van geheugenchips, smartphones en displaypanelen, niet meer eenvoudig door Zuid-Koreaanse bedrijven worden geïmporteerd.

Zuid-Korea is het eerste land dat door Japan wordt verwijderd van de ‘witte lijst’ die nu nog bestaat uit 27 landen. Volgens het Japanse ministerie van Handel maakt Zuid-Korea vanaf 28 augustus deel uit van groep B op de exportlijst. In groep D zitten onder meer Noord-Korea en Iran.

Zuid-Korea is ook van plan Japan te verwijderen van haar ‘witte lijst’, die landen een voordelige handelsstatus geeft. Dat maakte de Zuid-Koreaanse minister van Financiën vrijdag bekend, als reactie op het besluit van Japan.