Zeker 36 mensen gedood bij aanval op militaire parade in Jemen

De aanslag zou zijn uitgevoerd met een ballistische raket en drones. Het is nog onduidelijk of er burgerslachtoffers gevallen zijn.

Soldaten schieten gewonden te hulp na een aanslag in de havenstad Aden.
Soldaten schieten gewonden te hulp na een aanslag in de havenstad Aden. Foto Fawaz Salman/Reuters

Bij een aanslag in de Zuid-Jemenitische stad Aden zijn donderdag zeker 36 mensen om het leven gekomen. Het doelwit was een militaire parade, schrijven internationale persbureaus. Door Iran gesteunde Houthi-rebellen zouden achter de aanval zitten.

Volgens autoriteiten zouden zelfs zeker veertig mensen zijn gedood. „49 mensen zijn gedood en 48 gewond”, zei Mohammed Rabid, een hoge overheidsfunctionaris die door de internationale gemeenschap wordt erkend, tegen verslaggevers van persbureau AFP.

Bij de aanslag zouden drones en een raket zijn ingezet. De explosie zou hebben plaatsgevonden bij een militair kamp, vlak bij de plaats waar de parade zou vertrekken. Onder de doden is ook een commandant, zeggen ooggetuigen tegen persbureau Reuters. Aden is de uitvalsbasis van de door Saoedi-Arabië en de internationale gemeenschap gesteunde coalitie, die tegen de Houthi’s vecht. Een woordvoerder van de Houthi-rebellen stelt dat de aanval is uitgevoerd met een ballistische raket.

In een ander deel van de havenstad vond donderdag nog een tweede aanslag plaats. Een auto met explosieven veroorzaakte een explosie bij een politiebureau, waarbij dertien agenten zouden zijn omgekomen. Of er bij beide aanslagen burgerslachtoffers zijn gevallen, is nog onduidelijk.