Windenergie

Verdachte bedreiging bouwers windmolens blijft vastzitten

Eén van de twee hoofdverdachten in het politieonderzoek naar asbestdumpingen en verspreiding van dreigbrieven omtrent de bouw van windmolenparken in Groningen en Drenthe, blijft zestig dagen langer in voorlopige hechtenis. Dat heeft de rechtbank woensdag besloten. Beide verdachten zaten al dertig dagen in voorarrest.

Voor Jan H. (58), oud-woordvoerder van actiegroep Storm Meeden, vond de rechtbank de gronden voor een verlening van de voorlopige hechtenis „onverminderd aanwezig”. De andere verdachte, de 61-jarige Jan N. uit Tweede Exloërmond, woordvoerder van protestgroep Platform Storm, mag zijn strafproces in vrijheid afwachten. Hij blijft wel verdachte.

Lees ook: Windmolens? ‘Dit is onze Brexit’

Rondom het Groningse Meeden komen 35 windmolens, bij Nieuw-Buinen in Drenthe 45 windmolens. Sinds vorig jaar zijn meer dan dertig dreigbrieven verstuurd naar ondernemers, bestuurders en aannemers die betrokken zijn bij de bouw. Twee ondernemers stopten daarop met hun werkzaamheden.

Ook is drie keer asbest gestrooid, waarbij tweemaal bij een bedrijf dat machines levert voor de bouw van windmolens. Bij de asbestdumpingen zijn volgens het Dagblad van het Noorden DNA-sporen gevonden van Jan H. Dat baseert de krant op anonieme bronnen rondom het onderzoek. Het Openbaar Ministerie kon dit woensdag niet bevestigen.

Twee andere verdachten, een man uit Nieuw-Buinen (50) en een vrouw uit Emmen (65), werden na verhoor vrijgelaten maar blijven verdachte in de zaak. (NRC)