Vier Nederlanders zijn genomineerd voor titel beste voetballer ter wereld

FIFA-verkiezing

Vier Nederlandse voetballers zijn genomineerd voor de FIFA-titel van beste speler ter wereld. Dat heeft de wereldvoetbalbond woensdag bekendgemaakt. Virgil van Dijk, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt maken kans bij de mannen, terwijl Vivianne Miedema meedingt bij de vrouwen.

Van Dijk staat op de shortlist met tien kanshebbers – waar verder onder meer Cristiano Ronaldo, Lionel Messi en Kylian Mbappé op staan – nadat hij afgelopen seizoen met Liverpool de Champions League won. De Jong en De Ligt haalden in hetzelfde toernooi met Ajax verrassend de halve finale. Beide spelers verhuisden deze zomer voor miljoenen euro’s naar Europese topclubs, FC Barcelona en Juventus.

Het aantal genomineerde Nederlandse mannen is opvallend. In de geschiedenis van de prijs, die sinds 1991 wordt uitgereikt, kwam het slechts één keer voor dat drie Nederlanders op de lijst belandden. Dat was in 1992, met Frank Rijkaard, Dennis Bergkamp en Marco van Basten. Die laatste won, tot nu toe als enige Nederlandse man.

Vivianne Miedema haalde begin deze maand de WK-finale met het Nederlands vrouwenelftal. Het was de eerste keer dat de vrouwen dat klaarspeelden. Oranje verloor de finale met 2-0 van de VS. Ook in 2017, na de EK-winst, was Miedema genomineerd voor de titel van beste voetbalster van de wereld. Dat jaar won Lieke Martens, dit jaar is zij niet genomineerd.

In de categorie beste trainer van de wereld heeft zowel bij de mannen als bij de vrouwen een Nederlander een nominatie ontvangen. Het zijn Erik ten Hag, trainer van Ajax, en Sarina Wiegman, bondscoach van de Oranjevrouwen.

Op 23 september worden de winnaars bekendgemaakt. Zowel spelers, trainers, journalisten als voetbalfans kunnen stemmen op hun favorieten. De nominaties werden bepaald door panels met experts. (NRC)