Gerechtshof Den Haag

Hulporganisatie Sea-Watch krijgt tot 2020 tijd voor aanpassen van migrantenschip

Bootmigranten De reddingsorganisatie Sea- Watch krijgt langer de tijd om het reddingsschip Sea-Watch 3 te laten voldoen aan veiligheidseisen.

De Duitse hulporganisatie Sea-Watch, die onder Nederlandse vlag bootmigranten oppikt op de Middellandse Zee, krijgt tot 2020 om te voldoen aan de strengere eisen die de Nederlandse regering opstelde voor „schepen van organisaties met ideële doelstellingen”.

Dit bepaalde het Haagse gerechtshof donderdag. Sea-Watch had een zaak aangespannen tegen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De Sea-Watch 3 stond in Nederland geregistreerd als pleziervaartuig. Maar minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) besloot vorig najaar dat voor zulke schepen van ngo’s verscherpte veiligheidseisen gelden. Dit voorjaar bepaalde zij dat die eisen onmiddellijk moesten ingaan, ook omdat Sea-Watch „stelselmatig drenkelingen aan boord” neemt.

Het schip kon daarna niet uitvaren, omdat veranderingen nodig zouden zijn om te kunnen voldoen aan die nieuwe eisen. Daarop spande de Duitse ngo in april een kort geding aan tegen het ministerie. De rechtbank gaf het ministerie tot 15 augustus de tijd om de maatregel te verhelderen.

Veilige haven

Het hoger beroep betrof de eis van Sea-Watch een overgangstermijn te krijgen na die deadline. Het hof heeft ermee ingestemd: de termijn loopt nu tot en met 31 december. Sea-Watch wilde zeker nog één jaar de tijd om het schip aan te passen. Het hof ging niet mee met het argument van de staat. Die stelde dat tussen januari en april van dit jaar, toen werd overlegd over de maatregelen, de situatie op de Middellandse Zee veranderde en onmiddellijke ingang van de maatregelen nodig was.

Volgens de rechters was al vanaf begin dit jaar bekend dat de reddingsschepen meer moeite hadden voor geredde migranten een veilige Europese haven te vinden. De Italiaanse regering wilde in principe de Italiaanse havens sluiten voor buitenlandse hulporganisaties.