Geschorst lid Commissariaat voor de Media ontslagen

Oud-commissariaatlid Eljon schreef het boek Dwergwerpen over „haat en nijd” in de Nederlandse televisiewereld. Zijn neutraliteit werd hierdoor in twijfel getrokken.

Gebouw van het Commissariaat voor de Media.
Gebouw van het Commissariaat voor de Media. Foto David van Dam

Eric Eljon is ontslagen als lid van het Commissariaat voor de Media. Dat schrijft mediaminister Arie Slob (ChristenUnie) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Eljon raakte in opspraak door zijn roman Dwergwerpen, die „een onthullende kijk achter de schermen van de televisiewereld” moet bieden. Na publicatie werd hij geschorst omdat getwijfeld werd aan zijn neutraliteit als toezichthouder.

Slob schrijft nu „na zorgvuldig onderzoek” tot de conclusie te zijn gekomen dat Eljon niet meer kan functioneren als lid van het Commissariaat. De minister belooft op 11 september een nadere toelichting op dit besluit te geven.

Lees ook: Dubbelrollen en argwaan aan de rand van het Mediapark

Dwergwerpen

Na de publicatie van Dwergwerpen werd Eljon tot nader order geschorst. Hij schreef het boek met Bart in ’t Hout, oud-directeur van SBS en oud-programmadirecteur van RTL. Volgens de achterflap gaat de roman over „de haat en nijd op de werkvloer, de tomeloze geldingsdrang van omroepbestuurders, het egoïsme van tv-presentatoren en de altijd op winst beluste commerciële mediabedrijven”.

Omdat de benoemingsprocedure voor een nieuwe voorzitter op dit moment loopt, heeft het Commissariaat momenteel maar één lid: Jan Buné. Buné en de toenmalige voorzitter namen eerder al publiekelijk afstand van het boek van Eljon.