Federal Reserve

Eerste renteverlaging in VS sinds 2008

Federal Reserve De Amerikaanse rente werd woensdag met een kwart procentpunt verlaagd. De belangrijkste beursindices stonden op verlies.

De centrale bank van de Verenigde Staten heeft de rente met een kwart procentpunt verlaagd, naar een bandbreedte tussen de 2 en 2,25 procent. Dat heeft de Federal Reserve woensdag bekendgemaakt. Met het besluit hoopt de centrale bank ervoor te zorgen dat de economische groei niet vertraagt.

„De vooruitzichten voor de Amerikaanse economie blijven gunstig en deze actie is bedoeld om die vooruitzichten te ondersteunen”, aldus Fed-voorzitter Jerome Powell tijdens een persconferentie in Washington. „Het is bedoeld om neerwaartse risico’s van zwakke wereldwijde groei en onzekerheid over het handelsbeleid tegen te gaan.”

Het is voor het eerst sinds de financiële crisis in 2008 dat de Fed de rente verlaagt. Op de financiële markten werd al rekening gehouden met een renteverlaging. Toch steeg de dollar met zo’n 0,8 procent ten opzichte van de euro. De Amerikaanse beursindices Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq reageerden negatief op de bekendmaking.

Een verlaging van de rente betekent dat het goedkoper wordt om te lenen en minder aantrekkelijk wordt om te sparen. Het idee is dat dit de investeringen en bestedingen aanjaagt, waardoor de inflatie moet stijgen en de economische groei mogelijk wordt gehandhaafd.

De renteverlaging is een preventieve actie van de centrale bank, omdat er bij de Fed zorgen bestaan over de economische ontwikkeling. De effecten van de belastingverlaging die president Trump twee jaar geleden doorvoerde, lijken af te zwakken en het vertrouwen van bedrijven en investeerders in de economie neemt af.

Dat heeft onder meer te maken met de handelsoorlog tussen de VS en China. Maar ook de Brexit en handelsspanningen met de EU en Mexico spelen een rol, net als de wereldwijde dip in de maakindustrie. Dat laatste kan een voorteken zijn van een recessie. Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde eerder ook al dat de wereldeconomie vaart verliest.

Hoewel de Amerikaanse economie al jaren goed presteert, met een historisch lage werkloosheid en records op de aandelenbeurzen, vlakt de groei af.