Een spoedcursus schaduwfiguren maken

Trucje Leer een kunstje. Niet nuttig, maar het maakt wel indruk. Zoals schaduwfiguren maken.

1. Of reeds de oude Grieken en Romeinen schaduwfiguren maakten met hun handen weet ik niet, maar oud is dit kunstje zeker. In 1859 verscheen al een boek over het onderwerp: het inmiddels gratis te downloaden Hand Shadows to be Thrown Upon the Wall, van Henry Bursill, vol met figuren die nog steeds de moeite waard zijn – ik noem de Grandpapa. Een van de recentste boeken over het onderwerp komt van Les Black Fingers, een Frans duo dat optreedt met schaduwfiguren. Het boek is in 2018 in het Nederlands verschenen bij uitgeverij Deltas als Magische schaduwfiguren. Voor de echte beginners: alles wat je nodig hebt is een lichtbron – dat kan een (telefoon)zaklamp zijn – en een wit laken of witte muur.

2. Les Black fingers raadt aan om eerst een warming-up te doen. Maak vuisten en open je handen dan, draai je polsen van links naar rechts en weer terug, buig je polsen naar achteren en houd ze even vast. Doe alles minstens tien keer. Om je vingers leniger te maken kun je proberen steeds twee naast elkaar gelegen vingers om de hoek van een tafel te doen. Voor een optreden sta je zelf altijd tussen lichtbron en muur of scherm in. Achter een scherm plaatsnemen kan ook – dan blijft de speler onzichtbaar. Let op: hoe dichter bij het scherm, hoe kleiner maar ook scherper de figuren zijn.

3. Schaduwfiguren kunnen enorm ingewikkeld worden, zeker als je ze met z’n tweeën uitvoert. Maar met eenvoudiger figuren kun je ook indruk maken. Neem deze muilezel, die in het boek van les Black Fingers valt onder de eenvoudigste categorie. Let er wel op dat de wijsvinger van de rechterhand een beetje hoger zit dan de middelvinger, waardoor de neusgaten kunnen worden uitgebeeld, en de duim naar achteren wordt geduwd, zodat ie optisch net zo kort is als de andere (gebogen) vingers. Voor de iets moeilijker parkiet duw je je linkerduim tegen het tweede kootje van de gebogen wijsvinger, vouw je de andere drie vingers in de palm en schuif je linkerpols tussen duim en wijsvinger van de rechterhand.