Britse plaats Whaley Bridge geëvacueerd, damdoorbaak dreigt

Een door zware regenval verzwakte stuwwal dreigt in te storten. Hierdoor kan de Britse plaats Whaley Bridge, met 6.500 inwoners, onder het water worden bedolven.

De beschadigde dam met daarachter het waterresevoir bij Whaley Bridge.
De beschadigde dam met daarachter het waterresevoir bij Whaley Bridge. Foto Phil Noble/Reuters

De 6.500 inwoners van de Britse plaats Whaley Bridge zijn donderdagmiddag opgeroepen te evacueren omdat een nabijgelegen dam op instorten staat en het gebied dreigt te overstromen. Dat meldt de politie van Derbyshire op Twitter. Volgens de politie is de situatie levensgevaarlijk. Omliggende wegen zijn afgesloten.

Een straat in de plaats Whaley Bridge. Foto Dave Dunford

Op sociale media worden beelden gedeeld van de stuwwal van het Toddbrook Reservoir, waar water overheen gutst. Ook is een deel van de dam al zwaar beschadigd. De oorzaak is waarschijnlijk de zware regenval in het gebied van de afgelopen dagen.

Bewoners zijn gevraagd zich te melden bij een lokaal schoolgebouw. Bewoners die niet thuis waren, worden met klem verzocht ook niet meer langs huis te gaan. „We begrijpen dat dit een grote impact geeft op de gemeenschap. Maar dit besluit is niet lichtzinnig genomen. Dit is een ongekende noodsituatie die zich snel ontwikkelt”, schrijft de lokale politie-eenheid op Twitter.

Twitter avatar DerbysPolice Derbyshire Police Warnings to stay away from the #WhaleyBridge area are continuing. Residents who have been at work, or away from the area, are strongly advised to stay away following advice from the @EnvAgency who have indicated that the incident currently poses a significant threat to life.

Whaley Bridge ligt tussen de steden Sheffield en Manchester in het noorden van Engeland.