Brieven

Brieven

Klimaat (1)

Stop met al die tegels

Onder de oorzaken van de hogere temperaturen in het stadsklimaat (Boven de stad is het nóg heter, 24/7) wordt een factor niet genoemd: het verdwijnen van groen door de betegeling van privétuinen. Zo maken bewoners zich van het tuinonderhoud af. Hun een zorg dat het geen gezicht is, als zij maar plek hebben voor hun zitje, fietsrek of parkeerplaats. Een onderkend effect van de klimaatsomslag is het optreden van heviger stortbuien, die de riolering niet kan verwerken, maar het is ook duidelijk dat het oprukkend plaveisel bijdraagt aan de opwarming van de stad. Is het niet tijd dat de betegeling aan paal en perk gesteld wordt? Zoals bij iedere (her)opvoeding moeten straf en aanmoediging hun werk doen. Gemeenteverordeningen kunnen bepalen dat maximaal 25 procent van een perceel betegeld mag zijn. Als een bewoner steenhard blijft, moet een gemeente de bevoegdheid hebben (om op diens kosten) een tuin volgens de norm te herinrichten. Aanmoediging kan bestaan in het aanbieden van ontwerpen voor onderhoudsarme groene tuinen. Een markt voor de hovenier, deze kan straten en buurten collectieve contracten aanbieden. De oprukkende steenwoestijn moet een halt worden toegeroepen.

Klimaat (2)

Webwinkel-brommertje

Reclame van de NRC-webwinkel: draadloze speakers. „Geniet overal, of dat nu in de tuin, de keuken of in bad is.” In de tuin?! En de buren dan? Het wachten is op reclame voor tuintegels en op-te-voeren brommers.

The Clinton Affair (1)

Gedateerd én actueel

Het seksisme rond Lewinsky oogt nu pijnlijk gedateerd (29/7) is de kop van een stuk over de documentaireserie The Clinton Affair. Helaas staat in het artikel zelf seksistisch taalgebruik. Zo wordt Lewinsky als volgt omschreven: „Jonge stagiair valt op baas, baas maakt misbruik van de gelegenheid.” Het is een omschrijving die voortborduurt op het seksistische beeld van de jonge vrouw die zich door machtige mannen (in de val) laat leiden. Ook worden Lewinsky’s ontboezemingen aan Linda Tripp ‘bakvisverhalen’ genoemd. Het woord ‘bakvis’ is problematisch. Het is denigrerend. En als we deze categorie dan toch gebruiken, dan valt Lewinsky daar zeker niet onder. Zouden we een mannelijke stagiair van het Witte Huis zo omschrijven?

The Clinton Affair (2)

Waar is Clinton dan?

Waarom de ‘Lewinsky-affaire’? Clinton speelde de hoofdrol. Anno 2019 zou de affaire met zijn naam ‘vereerd’ moeten worden. Anders blijft de ‘schuld’ bij Lewinsky.

Wat werkt (1)

We wanen wat weg

Het lijkt me erg verkrampt om je geluk in een schriftje met cijfers bij te moeten houden, als een soort toets (Zo word je 365 dagen succesvol. Nou ja, 357 dan, 24/7). Alsof je niet gewoon een keer flink mag balen of diep ongelukkig mag zijn. Zonder dat daar een waardeoordeel over jezelf of je leven aan wordt gekoppeld. Bovendien is het ook wel erg op het ego gericht. Misschien worden mensen wel gelukkiger door zichzelf eens niet het middelpunt van het universum te wanen.

Wat werkt (2)

Alleen jij kan veranderen

Ik vind dit stuk over geluk en succes echt heel goed! Als er iets is dat ik echt heb geleerd van mijn burn-out dan is het wel dat je niets en niemand kan veranderen, behalve je eigen houding. Zo heb ik mijn 100 procent cynisme (vroeger ook veel depressies gehad) naar een 85 procent vrolijkheid/dankbaarheid om weten te draaien.

Wat werkt (3)

Niet ongelukkig genoeg

Streef niet naar geluk, maar probeer niet al te ongelukkig te zijn. Dat is een stuk haalbaarder.

Correcties/aanvullingen

Dagmar Haggenburg

De illustraties bij de interviewserie Hoe te leven (NRC Weekend, 20/7 en 27/7, p. 18-19) worden gemaakt door Dagmar Haggenburg. Bij deel 1 en 2 stond: Dagmar Kraggenburg.