Brexitblog

Transportsector verwacht meer ‘inklimmers’ na Brexit

Eind oktober verlaat het Verenigd Koninkrijk vooralsnog de Europese Unie. Volgens premier Boris Johnson komt er hoe dan ook op 31 oktober een Brexit, met of zonder akkoord met de EU. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen over 'de echtscheiding' tussen het VK en de EU.

We sluiten dit blog af. Meer nieuws over de Brexit en premier Boris Johnson leest u hier.

Branchevereniging TLN verwacht dat na de Brexit meer migranten in vrachtwagens zullen klimmen

Transport en Logistiek Nederland (TLN) vreest dat na de Brexit meer migranten de grens naar het Verenigd Koninkrijk over zullen steken door illegaal in een vrachtwagen te klimmen. Dat bevestigt een woordvoerder van de branchevereniging donderdag na berichtgeving in het Nederlands Dagblad. TLN verwacht dat zogenoemde inklimmers „vrij spel krijgen” als de Brexit een feit is.

Na de Brexit worden door douaneformaliteiten langere wachttijden verwacht voor veerboten richting Engeland. „We maken ons zorgen dat het door langere files interessanter en makkelijker is om in een vrachtwagen te klimmen", aldus een woordvoerder van TLN. De vrachtwagens staan op dat moment op plaatsen waar niet zou worden gecontroleerd op inklimmers.

De brancheorganisatie ziet nu al „een grotere stroom van inklimmers”. TLN baseert zich op cijfers in het Rotterdamse havengebied, waar in de eerste vijf maanden 580 verstekelingen zijn aangetroffen. Dat is een stijging van bijna 30 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Vorig jaar werden 1.371 inklimmers aangehouden in de Rotterdamse haven, in 2017 waren dat er 944. Een grote meerderheid van de migranten had de Albanese nationaliteit.

In de Nederlandse havens controleren beveiligers, speurhonden en hittecamera's steekproefsgewijs op migranten in vrachtwagens. Na de Brexit worden de controles strenger, zeiden opsporingsmedewerkers eerder dit jaar tegen NRC.

De politie tijdens een controle van de politie op inklimmers in vrachtwagens. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Conservatives verliezen tussentijds in Wales; meerderheid in Lagerhuis is nog maar één zetel

De nieuwe regering van premier Boris Johnson is pas negen dagen aan het werk, of de meerderheid in het Lagerhuis is al geslonken tot slechts één zetel. Dat komt door tussentijdse verkiezingen in Wales. In het kiesdistrict Brecon and Radnorshire won de pro-Europese Jane Dodds, kandidaat van de Liberal Democrats. Ze kreeg bijna 14.000 stemmen, 1.425 stemmen meer dan Chris Davis van de Conservatieven (43 procent tegen 39 procent). De verkiezingen werden alleen in Brecon and Radnorshire gehouden, omdat Davis, die eerder de zetel hield voor het district, moest opstappen nadat hij werd beschuldigd van fraude en het vervalsen van zijn uitgaven.

Jane Dodds van de LibDems geeft een toespraak na de door haar gewonnen districtsverkiezingen. Foto Isabel Infantes/AFP

Het is een verlies voor de Conservatieven, de partij die ruim won bij de vorige verkiezingen in hetzelfde district. Volgens Jo Swinson, leider van de LibDems, is de uitkomst dit keer een teken „dat [Johnson] geen mandaat heeft om ons uit de EU te leiden”. Wales stemde in 2016 voor een vertrek uit de Europese Unie.

Johnsons partij vormt in het Lagerhuis een coalitie met de Noord-Ierse DUP. Dat blok heeft nu nog 320 van de 639 zetels in het Lagerhuis. Mogelijk wordt het lastiger om wetsvoorstellen door het Lagerhuis te krijgen.

Johnson werd op 22 juli verkozen tot partijleider van de Conservatieven, en werd een dag later benoemd tot premier van het Verenigd Koninkrijk. Op 31 oktober verloopt de deadline voor de Brexit: Johnson heeft tijdens zijn campagne voor het leiderschap aangegeven dat hij het Verenigd Koninkrijk het liefst laat uittreden met een akkoord, maar dat het No-Dealscenario niet is uitgesloten.

.@LibDems are winning again, & this latest victory gives hope for a better future for Britain. I will do whatever it takes to stop Brexit & offer an alternative, positive vision for a richer, greener and safer future. https://t.co/kW5kE4EGfe

— Jo Swinson (@joswinson) August 2, 2019

Britse regering maakt 2 miljard pond extra vrij voor Brexit

Het Britse kabinet trekt 2,1 miljard pond (omgerekend 2,3 miljard euro) extra uit voor de voorbereidingen op een No Deal-Brexit. Dat heeft Britse ministerie van Financiën donderdag bekendgemaakt. De helft van het bedrag komt per direct vrij, het grootste deel daarvan gaat naar grensbewaking. Van het extra geld worden vijfhonderd extra bewakers ingeschakeld, boven op de vijfhonderd die premier Boris Johnson recent al had toegezegd. Ook wordt er een substantieel deel van het bedrag vrijgemaakt om ervoor te zorgen dat medicijnen en medische hulpmiddelen het VK na 31 oktober kunnen bereiken en leveranciers niet vast komen te staan aan de grens.

Het andere miljard wordt opzijgezet voor noodgevallen. In totaal heeft het ministerie van Financiën nu 6,3 miljard pond voor de Brexit-voorbereidingen uitgetrokken.

Lees ook: Johnson wervelt richting No Deal-Brexit

Met de injectie sorteert de Britse regering voor op een No Deal-Brexit eind oktober. In die maand treedt het Verenigd Koninkrijk vooralsnog uit de EU. En hoewel de nieuwe premier Boris Johnson meermaals heeft gezegd dat uittreden met akkoord zijn voorkeur heeft, sluit hij een Brexit waarbij het VK zonder deal vertrekt allerminst uit.

Oppositiepartij Labour is kritisch op de noodfinanciering, zo schrijft de Britse krant The Guardian. De partij spreekt van „verkwisting van belastinggeld” omdat een No Deal-scenario volgens Labour te voorkomen is. Brussel heeft overigens al herhaaldelijk gezegd dat het heronderhandelen van het akkoord dat oud-premier Theresa May sloot, er niet meer in zit.

Door de onzekerheid rondom de Brexit verwacht de centrale bank van Engeland, de Bank of England, dat de Britse economie in 2019 minder hard zal groeien dan eerder werd verwacht. Ook denkt het bankorgaan dat het VK een kans van een op drie heeft om door de onzekerheid in een recessie te komen.

Welkom in een nieuw blog, waar we alle ontwikkelingen rondom de Brexit en het premierschap van Boris Johnson bijhouden. Hoe verlopen zijn eerste weken als nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk en hoe wil hij de Brexit aanpakken? Al het voorgaande nieuws over de Brexit leest u hier.