In beeld

Tropisch eiland Henderson wordt overspoeld door plastic

Een idyllisch en onbewoond eiland, omringd door koraalriffen en begroeid met kokospalmen: dat is Henderson Island, in het midden van de Zuidelijke Grote Oceaan. Maar de idylle dreigt verstoord te worden door grote hoeveelheden aanspoelend plastic, laten Nieuw-Zeelandse fotografen zien in deze fotoserie.
Henderson Island is een onbewoond eiland in de Pitcairn-archipel in de Zuidelijke Grote Oceaan. Al vele jaren wordt het eiland overspoeld door drijvend plastic afval.
Iain McGregor / Stuff / AFP
Henderson Island is een koraalatol: een ringvormig eiland dat op een koraalrif is gesitueerd. Oceaanstromingen zorgen ervoor dat het eiland een van de plekken ter wereld is die het sterkst door plastic afval is vervuild.
Iain McGregor / Stuff / AFP
Vrijwilligers proberen de stranden van Henderson Island schoon te houden door afval te verzamelen.
Iain McGregor / Stuff / AFP
Wetenschappers zien de toekomst van Henderson Island somber in: zolang mensen blijven doorgaan met het produceren en weggooien van wegwerpproducten, zal het eiland te maken krijgen met plastic vervuiling.
Iain McGregor / Stuff / AFP
In 2017 becijferden twee biologen in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS dat Henderson Island bezaaid is met 37,7 miljoen stukjes plastic. Het totaalgewicht daarvan zou 17,6 ton bedragen. Die cijfers baseerden ze op de ruim 53.000 stukjes plastic die ze zelf vonden op de stranden die zij onderzochten. Dat aantal extrapoleerden ze vervolgens naar alle zandstranden op het eiland.
Iain McGregor / Stuff / AFP
Deze jonge zeeschildpad baant zich een weg over het strand van Henderson Island, te midden van plastic containers en ander afval. Veel volwassen zeeschildpadden komen naar de atol om er eieren te leggen.
Iain McGregor / Stuff / AFP
Ook deze heremietkreeft bevindt zich in een aangespoelde plastic container. Volgens de PNAS-biologen hebben kreeftachtigen veel te lijden onder het aangespoelde plastic.
Iain McGregor / Stuff / AFP
Voor zeeschildpadden vormt het plastic vooral een bedreiging in de vorm van netten, waarin de dieren verstrikt kunnen raken. 7,7 procent van al het plastic is volgens de PNAS-studie vissersmateriaal, zoals plastic boeien en vissersnetten.
Iain McGregor / Stuff / AFP
Twee maskergenten (familie van de jan-van-gent) lopen te midden van het afval dat bij vloed is afgezet op het strand van Henderson Island.
Iain McGregor / Stuff / AFP
70 procent van het plastic op Henderson ligt onder het zand, schreef NRC op basis van het PNAS-rapport al in 2017. De meeste van deze begraven plastic stukjes (tot 10 centimeter onder het oppervlak) zijn kleiner dan vijf millimeter.
Iain McGregor / Stuff / AFP
Op elke meter strand spoelen dagelijks 27 nieuwe stukken plastic aan, oftewel in totaal 3.570 nieuwe stukken plastic per dag. Op Henderson Island liggen 20 tot 671 stukjes plastic per vierkante meter.
Iain McGregor / Stuff / AFP
Henderson Island is 9,6 km lang en 5,1 km breed, de totale oppervlakte is ruim 37 km². De 17,6 ton plastic die op het eiland is aangespoeld is weliswaar een heleboel plastic, maar het aangespoelde gewicht vertegenwoordigt alsnog maar 2 seconden van de jaarlijkse plasticproductie.
Iain McGregor / Stuff / AFP
Het is onduidelijk of het volume van aangespoeld plastic de afgelopen jaren gelijk is gebleven, of dat er sprake is van een toename.
Iain McGregor / Stuff / AFP
Extra wrang is dat Henderson Island in 1988 door Unesco werd uitgeroepen tot Werelderfgoed, omdat het natuurreservaat zo ongerept was.
Iain McGregor / Stuff / AFP
36,6 procent van het herleidbare plastic komt uit China en Japan. 27,3 procent komt uit Zuid-Amerika, vermoedelijk via de South Pacific Gyre - een grote oceaanstroom die tegen de klok in langs Zuid-Amerika stroomt.
Jennifer Lavers / AFP