’s Werelds grootste brillenmaker neemt moederbedrijf Pearle over

De onlangs aangekondigde overname van GrandVision, eigenaar van onder meer Pearle en Eyewish, door EssilorLuxottica, is als het aan de bedrijven ligt rond.

Een filiaal van Pearle Opticiens. Pearle komt in handen van 's werelds grootste brillenfabrikant EssilorLuxottica.
Een filiaal van Pearle Opticiens. Pearle komt in handen van 's werelds grootste brillenfabrikant EssilorLuxottica. Foto Bart Maat/ANP

Brillenmaker EssilorLuxottica neemt brillenverkoper GrandVision over van grootaandeelhouder HAL Investments voor 28 euro per aandeel. Daarmee komt de Nederlandse eigenaar van optiekketens als Pearle en Eyewish in handen van de grootste brillenmaker ter wereld. Het Frans-Italiaanse bedrijf neemt het belang van 76,72 procent van HAL Investments over, zo maken de bedrijven woensdag bekend. Met de overname is GrandVision ruim 7 miljard euro waard.

Dat de bedrijven in gesprek waren over een overname werd twee weken geleden bekend. Nu de partijen eruit zijn, verwachten ze de overname binnen 12 tot 24 maanden af te ronden. De overname moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders wereldwijd. Als de overname wordt afgerond, moet EssilorLuxottica volgens de Nederlandse beursregels een bod uitbrengen op de overige aandelen van GrandVision. Die zijn genoteerd aan de Amsterdamse beurs, waar het aandeel dinsdagavond sloot op 25,36 euro.

GrandVision heeft wereldwijd zo’n 150 miljoen klanten en is met 34 winkelformules, die samen ruim zevenduizend filialen hebben, actief in meer dan veertig landen. Het bedrijf met 36.000 werknemers behaalde vorig jaar een omzet van ongeveer 3,7 miljard euro.

EssilorLuxottica, moederbedrijf van merken als Prada en Persol en Ray-Ban, had vorig jaar een omzet van ruim 16 miljard euro en heeft 150.000 werknemers. Het is – als brillenmaker én verkoper – met 1,4 miljard klanten het grootste optiekbedrijf ter wereld. Het bedrijf ontstond nog maar een jaar geleden uit een fusie van de Franse glazenmaker Essilor en de Italiaanse monturenfabrikant Luxottica.

Lees ook: Is de brillenreus wel klaar voor een nieuwe overname?

Correctie (31 juli 2019): In een eerdere versie van dit artikel stond dat GrandVision „37.00” werknemers heeft. Het gaat om 36.000 werknemers. Dat is hierboven aangepast.