Onderzoek

‘GGZ-instellingen komen moeilijk van isoleercel af’

Het lukt veertien grote GGZ-instellingen niet om de separeercel voor 1 januari volgend jaar in de ban te doen. In meer dan een kwart van de klinieken nam het aantal patiënten dat werd opgesloten in 2017 juist toe. Dat blijkt uit onderzoek van Platform Investico voor dagblad Trouw en De Groene Amsterdammer. Investico maakte een rondgang langs de GGZ-instellingen, waarvan er vier geen reactie gaven, en analyseerde cijfers van het Zorginstituut.

Gemiddeld over alle GGZ-instellingen nam het aantal uren dat werd doorgebracht in de isoleercel tussen 2014 en 2017 wel af, met 9,3 procent, blijkt uit cijfers die zijn verzameld door het RIVM.

Door verschillende bestuurders wordt betwijfeld of het überhaupt mogelijk is de maatregel af te schaffen, schrijft Trouw. Het personeelstekort in de GGZ is sinds 2016 verder opgelopen. Omdat patiënten met lichtere problematiek tegenwoordig thuis behandeld worden, zitten in instellingen meer zware patiënten bij elkaar, wat de druk op het personeel vergroot.

Er is al lange tijd kritiek op het gebruik van separeercellen, omdat ze psychische klachten kunnen verergeren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg overwoog in 2011 een algeheel verbod. In 2016 ondertekenden grote instellingen een manifest om voor 2020 de isoleermaatregel af te schaffen. (NRC)