‘Ggz-instellingen komen moeilijk van isoleercel af’

Ondanks een voornemen om isolatiecellen in de ggz te schrappen, nam het gebruik de afgelopen jaren weinig af en op sommige plekken zelfs toe.

Een separeerruimte die in Den Haag werd getest, waar de patiënt zelf het kleur licht, geur, geluid, sfeer en temperatuur kan beïnvloeden met behulp van een touchscreen.
Een separeerruimte die in Den Haag werd getest, waar de patiënt zelf het kleur licht, geur, geluid, sfeer en temperatuur kan beïnvloeden met behulp van een touchscreen. Foto Lex van Lieshout/ANP

Het lukt veertien grote ggz-instellingen niet om de separeercel voor volgend jaar in de ban te doen. Dat concludeert Platform Investico, dat voor dagblad Trouw en De Groene Amsterdammer de belofte uit 2016 onderzocht. In meer dan een kwart van de klinieken nam het aantal patiënten dat werd opgesloten in 2017 juist toe.

In nog eens 25 procent van de ondervraagde zorginstellingen nam het aantal uren dat patiënten doorbrachten in de isoleercel nauwelijks af. Investico vroeg de ggz-instellingen om de recentste cijfers. Vier van de veertien instellingen reageerden niet. Ook analyseerde Investico cijfers van Zorginstituut Nederland.

Gemiddeld nam het aantal uren dat patiënten in de isoleercel zaten tussen 2014 en 2017 wel af, met 9,3 procent, blijkt uit cijfers van het Zorginstituut.

Personeelstekort

Die tien instellingen die reageerden geven volgens Investico toe dat het niet gaat lukken te stoppen met het separeren van patiënten. Als redenen voeren ze het personeelstekort in de ggz aan, dat sinds 2016 verder is opgelopen. De druk op het personeel is bovendien gegroeid doordat in de instellingen meer zware patiënten bij elkaar zitten; patiënten met lichtere problematiek worden tegenwoordig thuis behandeld. Ook zou inmiddels door verschillende bestuurders zelfs getwijfeld worden of het überhaupt mogelijk is de maatregel af te schaffen, schrijft Trouw.

Lees ook: De separeer – als patiënt kom je er gesloopt uit De herinnering aan een verblijf in de separeercel is meestal levendig, maar moeilijk te verwoorden.

Moeilijke patiënten, die bijvoorbeeld agressief zijn, kunnen worden opgesloten in isoleercellen. Er bestaat al lange tijd kritiek op het gebruik van separeercellen in de ggz omdat ze psychische klachten kunnen verergeren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg overwoog in 2011 een algeheel verbod. In 2016 spraken de grote ggz-instellingen met elkaar af om de isoleermaatregel voor 2020 af te schaffen. Datzelfde jaar werden de cellen ook „gemoderniseerd”.