Edelsteen

Diamantreus De Beers heeft het lastig

Het zijn zware tijden voor De Beers. De diamantenhandelaar, onderdeel van mijnbouwonderneming Anglo American, haalde tijdens de laatste verkoopronde ‘slechts’ 250 miljoen dollar op met de verkoop van de edelstenen. Dat betekende het laagste bedrag sinds 2015. In vergelijking met een jaar eerder daalden de opbrengsten met 53 procent. De Beers verkoopt zijn diamanten doorgaans aan een selecte groep kopers. Zij worden tien keer per jaar in Botswana uitgenodigd voor een soort van veiling. Daarbij wordt verwacht dat kopers de prijs en hoeveelheid stenen accepteren die hun worden aangeboden. Omdat De Beers weigert prijzen te verlagen, kost het kopers uiteindelijk steeds meer moeite om zelf winst te maken. De vraag naar diamanten is tanende en dat zorgt voor een overaanbod op de markt. (ANP)