34 burgerdoden door bermbom in passagiersbus Afghanistan

Een bermbom in het Afghaanse district Bala Buluk heeft tientallen burgerslachtoffers gemaakt. Het dodental loopt mogelijk nog op.

Een Afghaanse beveiliger bij een checkpoint nabij de stad Kandahar, in het zuidwesten van het land, waar de bus naar onderweg was.
Een Afghaanse beveiliger bij een checkpoint nabij de stad Kandahar, in het zuidwesten van het land, waar de bus naar onderweg was. Foto Muhammad Sadiq/EPA

Een bermbom heeft woensdag in het westen van Afghanistan aan 34 passagiers van een bus het leven gekost. Zeventien anderen raakten gewond, meldt de politie volgens persbureau Reuters. De politie zegt dat de bom afkomstig was van Talibaanstrijders die het gemunt hadden op leden van binnenlandse en buitenlandse veiligheidsdiensten.

De explosie deed zich voor in het district Bala Buluk, op een weg tussen de provinciehoofdsteden Herat en Kandahar. De slachtoffers zijn veelal vrouwen en kinderen. Het dodental kan nog verder oplopen, zegt de woordvoerder van het district in de provincie Farah. In Bala Buluk wonen naar schatting 100.000 mensen, voornamelijk Pathanen en Tadzjieken.

Vooralsnog is de verantwoordelijkheid voor de aanslag niet opgeëist, en de Talibaan waren volgens Reuters niet bereikbaar voor commentaar. De terreurorganisatie gebruikt bermbommen om overheidsfunctionarissen en leden van de Afghaanse veiligheidstroepen aan te vallen. Burgerslachtoffers komen daarbij vaker voor.

Dinsdag publiceerde de Verenigde Naties een rapport over de VN-missie in het land, meldt persbureau AP. Daaruit blijkt dat in de eerste helft van dit jaar meer burgerdoden vielen door toedoen van de Afghaanse krijgsmacht en hun internationale bondgenoten dan door opstandelingen. De opstandelingen maakten 531 slachtoffers, van wie er driehonderd direct zouden zijn aangevallen. Militairen veroorzaakten de dood van 717 burgers.

Komende maand worden in Afghanistan presidentsverkiezingen gehouden. Daarnaast worden gesprekken hervat over een mogelijke terugtrekking van de buitenlandse militairen.