Trumps favoriete mikpunt: de (zwarte) stadse Democraat

Baltimore Om witte kiezers in de Midwest en de Rustbelt te behagen, richt Trump zijn pijlen vaak op Democraten uit grotestadsdistricten.

De twitteraanvallen dit weekend van president Trump op Baltimore („een van ratten en knaagdieren vergeven plaats”) en haar afgevaardigde Elijah Cummings passen in een patroon. Nou ja, twéé patronen.

De eerste vergelijking die de afgelopen dagen werd getrokken, was met een eruptie twee weken terug, toen Trump tweets verzond waarin hij vier donkere Amerikaanse Congresleden aanmoedigde „terug” te gaan naar de „landen waar jullie vandaan komen”. Het feit dat Cummings vooraanstaand lid is van de Democratische Partij en van Afro-Amerikaanse komaf, was de eerste associatie. Trump reageerde daar zelf direct op. Hij noemde Cummings een „racist” en schreef dat Democraten bij iedere inhoudelijke kritiek de „racismekaart” spelen.

Cummings is afgevaardigde voor het 7de district van Maryland, waar een deel van de binnenstad van Baltimore onder valt. Het district, schreef Trump zaterdag „is weerzinwekkend, een zooi, vergeven van de ratten en knaagdieren. Als hij zijn aandacht eens wat meer zou richten op zijn district, zou hij misschien kunnen helpen de troep op te ruimen.”

Wellicht geen toeval dat Cummings behoort tot de leiding van de Democratische Partij. Als voorzitter van de toezichtscommissie kreeg Cummings vorige week toestemming om via de rechtbank e-mails en tekstberichten op te eisen van Ivanka Trump, haar echtgenoot Jared Kushner en andere medewerkers van het Witte Huis.

Dat Trump Democratische politici aanvalt op de toestand van het district dat zij vertegenwoordigen, is het tweede patroon. Het zijn vrijwel zonder uitzondering grotestadsdistricten. Trump, die van de witte Amerikaanse bevolking van de Midwest en de Rustbelt (staten als Wisconsin, Ohio, West-Virginia) zijn kernelectoraat heeft gemaakt, daagt steden die worden geleid door progressieve Democraten voortdurend uit. Zijn geboortestad New York zucht dankzij burgemeester Bill de Blasio onder „hoge belastingen en misdaad”.

Om af te rekenen met zijn belangrijkste politieke tegenstrever, de Democratische Speaker of the House Nancy Pelosi, wijdde de president enkele tweets aan haar thuisdistrict. „Maak de straten in San Francisco eens schoon, die zijn walgelijk.”

De Republikeinen wezen dit weekend meteen op Democraten die even afkeurend spraken over de toestand in de grote steden. Het twitteraccount van Trumps herverkiezingscampagne vond een clipje van de linkse Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders die Baltimore in 2015 vergeleek met een „derdewereldland” .

De lokale Baltimore Sun drukte een snijdend hoofdredactioneel commentaar af, aan het slot waarvan Trump werd toegevoegd dat hij als president veel meer macht heeft om iets te doen aan slechte wijken dan enig individueel parlementslid.

Commentaar Baltimore Sun Opinie, pagina 18