Thuiskok

Waterkers en snijbiet

Dit recept komt uit een van de bekendste receptenverzamelingen uit de Middeleeuwen: Le Viandier de Guillaume Tirel dit Taillevent, dat in de veertiende eeuw werd uitgegeven. De auteur, Taillevent, was de kok van Karel V in Frankrijk. En eigenlijk was hij degene die met deze recepten haute cuisine introduceerde.

Verwijder de harde steeltjes van de waterkers. Snijd de steeltjes en het blad van de snijbiet in reepjes. Verhit de olie in een pan met stevige bodem. Fruit daarin sjalot en knoflook zacht. Fruit dan de steeltjes van de snijbiet mee. Voeg als die zacht worden de waterkers en het blad van de snijbiet toe en fruit even mee. Doe er dan de bouillon bij en laat een paar minuten inkoken. De groenten moeten zacht zijn maar geen pap worden. Breng eventueel op smaak met zout en peper en verkruimel de geitenkaas erover.