Brieven

Brieven nrc.next 30/7/2019

CBR (2)

En wie draait ervoor op?

De oproep van prof. dr. Frans Corstens is mij uit het hart gegrepen: ook ik wacht op de verwerking van een gezondheidsverklaring die ik afgelopen april heb ingezonden. Nu, vier maanden later, zit ik zonder rijbewijs. Met een invalide echtgenote die geen gebruik kan maken van openbaar vervoer en die geregeld naar medische controles moet en vervoer nodig heeft om haar sociale contacten te behouden. Ik heb een spoedaanvraag ingediend bij het CBR. Het antwoord: „Onze verontschuldigingen voor het niet op tijd beantwoorden van uw vraag.” Toch maar doorrijden? De autoverzekering laat weten dat als ik toch ga rijden, ik kan wachten op strafvervolging. Daar zit ik niet direct op te wachten, dus staat onze auto werkeloos voor de deur en declareren wij ten einde raad onze medisch gerelateerde kosten bij onze zorgverzekeraar. Onze claims voor essentieel sociaal transport zullen wij indienen bij het CBR – die dan weer allerlei juristen aan het werk zet om dit te weerspreken. Zo wordt de incompetentie van het CBR – met een dienende functie voor het algemeen belang – afgewenteld op de publieke beurs.

CBR (3)

U bent zelf te laat

Tja, eigen schuld natuurlijk. Schrijver had uiterlijk 6 januari 2013 reeds verlenging moeten aanvragen. Wat is dit nu, verlangen dat het CBR binnen één kalenderjaar reageren zal, het is van de zotte!

CBR (4)

Ga naar de Ombudsman

De klachten over het functioneren van het CBR zijn algemeen bekend. Zelf ben ik ook tot wanhoop gedreven bij mijn pogingen mijn rijbewijs te verlengen, in verband met mijn toen naderende leeftijd van tachtig jaar. Het is uiteindelijk gelukt door tussenkomst van de Nationale Ombudsman in Den Haag. Zij kregen in drie dagen voor elkaar wat voor mij onmogelijk was. Zij zijn er voor problemen met een disfunctionerende overheid – gelukkig voor mij houden zij kantoor vlak om de hoek, zodat ik zonder moeite of afspraak binnen kon lopen en ik dus niet een rijbewijs nodig had om er te komen. Het heeft mijn inziens geen zin de raad van toezicht van het CBR of het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over urgente klachten met betrekking tot het CBR te benaderen; zij zijn immers een verlengstuk van datzelfde niet-functionerende overheidsorgaan.

Ik wens u, meneer Corstens, en alle anderen met deze problematiek, veel succes met het verlengen van uw rijbewijs en hoop van harte dat u met dit advies geholpen zult zijn.

Bubbel

Verdiep je eerst eens

Wat een plat verhaal weer van Tommy Wieringa (Stalinorgel, 27/7). Het is altijd zó zwart-wit vanuit de eigen etnisch superieure bubbel gedacht. Wat hij eigenlijk zegt is: ‘Kijk mij eens, dit is mijn value system, goed hè?’ Afgelopen column ging hij van de Zwarte Cross via de rappers naar de minister-president met jeuk aan z’n krent. Ik adviseer de heer Wieringa zich eerst eens in de rapcultuur te verdiepen (Jay-Z, Kendrick Lamar en Nas) alvorens daar allerlei populistische uitspraken over te doen. Natuurlijk zitten er druiloren tussen, maar die heb je onder schrijvers ook.

Gekke wetten

Helaas is dat verboden

Met genoegen las ik Crimineel dankzij een komkommer – zo overtreed je origineel de wet (25/7) over Amerikaanse wetten. Momenteel reis ik per fiets door de VS en ik doe elke dag een bibliotheek aan om van het internet gebruik te maken. Als ik binnenkom vraag ik altijd toestemming aan de bibliothecaris. Eenmaal kreeg ik als antwoord: „Natuurlijk, u mag zo lang gebruikmaken van de wifi als u wilt, u mag zelfs een dutje doen. Maar snurken mag niet, dat is helaas verboden.”


Correcties&aanvullingen

Taiwan

In een inzet bij China en Rusland tarten Zuid-Korea en eisen hun positie op (25/7, p.15) stond dat Taiwan zich in 1949 afscheidde van China. Dat jaar vestigden de Nationalisten echter een eigen regering op Taiwan.