Atlete Semenya moet toch hormoonremmers slikken, mist WK

Atletiekbond IAAF mag atletes met te hoge testosteronwaarden verplichten medicatie te slikken, oordeelt het hof in Zwitserland. Semenya wil dat niet.

Sinds mei mogen vrouwelijke atleten nog maar een beperkte hoeveelheid van het mannelijke geslachtshormoon testosteron hebben.
Sinds mei mogen vrouwelijke atleten nog maar een beperkte hoeveelheid van het mannelijke geslachtshormoon testosteron hebben. Foto Franck Fife / AFP

De Zuid-Afrikaanse hardloopster Caster Semenya zal niet deelnemen aan de aanstaande wereldkampioenschappen atletiek in september. Dat heeft een woordvoerder van de atlete dinsdag bekendgemaakt. Semenya neemt het besluit omdat het Zwitserse hooggerechtshof maandag heeft geoordeeld dat atletiekbond IAAF haar mag verplichten testosteronremmende medicatie te slikken.

Atletes op de 400, 800 en 1.500 meter met een te hoge testosteronspiegel moeten van het IAAF medicijnen slikken om de hoeveelheid van het hormoon in hun lichaam omlaag te brengen. De vrouwen zouden oneerlijk voordeel hebben van hun hoge testosteronwaarden. Semenya, die van nature bovengemiddeld veel testosteron aanmaakt, weigert hormoontherapie te volgen en is al diverse malen in beroep gegaan.

Semenya had het hof gevraagd de regel tijdelijk op te schorten. De rechters wezen haar verzoek af. De volledige uitspraak wordt naar verwachting woensdag gepubliceerd, schrijft de Zwitserse krant Neue Zürcher Zeitung. Twee maanden geleden schortte het hof de IAAF-regel nog wel op, tot 25 juni. Het IAAF moest volgens de rechters beter onderbouwen waarom de atlete medicatie moest slikken.

‘Mensenrechten’

Door het vonnis en door haar weigering medicatie te slikken, zit deelname aan het WK in Qatar er voor Semenya niet in. Ze reageert teleurgesteld op de uitspraak. „Dit zal me niet tegenhouden in mijn gevecht voor de mensenrechten van alle atletes om wie het hier gaat”, aldus de Zuid-Afrikaanse. Semenya, drievoudig wereldkampioen, zou haar titel op de 800 meter verdedigen.

Eerder stapte Semenya al naar het sporttribunaal CAS om het besluit van de IAAF aan te vechten. Begin mei verloor zij het hoger beroep tegen de atletiekfederatie. Daarop stapte de atlete naar het Zwitserse hooggerechtshof in Lausanne, dat op een nog onbekend moment een eindoordeel over de kwestie zal vellen.

Lees meer over de zaak-Semenya: ‘She’s a girl. Punt.’