Afvalverwerking

Drie van de vijf toezichthouders weg bij Afval Energie Bedrijf in Amsterdam

Drie van de vier leden van de raad van commissarissen van het Afval Energie Bedrijf (AEB) stappen op naar aanleiding van de problemen bij het afvalverwerkingsbedrijf. Dat heeft de Amsterdamse wethouder Udo Kock (D66) maandag in een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad laten weten. Vanwege veiligheidsproblemen legde het AEB begin juli vier van de zes verbrandingsovens stil, waardoor afval zich in heel Nederland opstapelt.

De drie commissarissen leggen op eigen verzoek hun functie neer, schrijft wethouder Kock. Volgens dagblad Het Parool zouden de meningsverschillen tussen de toezichthouders en de gemeente – de enige aandeelhouder – zo hoog zijn opgelopen dat het vertrouwen weg is.

Vorige week kreeg het AEB, dat in acute geldnood verkeert, een krediet van 16 miljoen euro van banken en gemeente. In ruil daarvoor zou de gemeente twee nieuwe commissarissen voordragen. Een commissaris is al aangesteld, een tweede volgt volgens Kock binnenkort. Om wie het gaat, is niet duidelijk. Omdat volgens interne regels de raad van commissarissen van het AEB maar uit vijf personen mag bestaan, had een van de commissarissen sowieso moeten opstappen.

Het AEB is de grootste afvalverbrander van Nederland: zo’n 16 procent van al het afval in Nederland wordt door het bedrijf verwerkt. Ook levert het bedrijf warmte aan een deel van Amsterdam. Twee jaar geleden brak in korte tijd vijf keer brand uit bij het bedrijf, waarop de toezichthouder Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied het AEB opdroeg de gang van zaken te verbeteren.

Vier van de zes verbrandingslijnen voor afval werden begin juli per direct stilgelegd uit veiligheidsoverwegingen. Naar verwachting duurt het minstens een half jaar voordat de veiligheidsproblemen bij AEB volledig zijn opgelost.

Door het stilleggen van een groot deel van de installatie loopt de Amsterdamse onderneming structureel inkomsten mis. Daarvoor kampte het bedrijf ook al met financiële problemen.