Trump richt pijlen via Twitter op de ratten van Baltimore

Elijah Cummings, afgevaardigde voor onder andere de binnenstad van Baltimore, had zich kritisch uitgelaten over de opvangkampen aan de grens met Mexico.

Elijah Cummings, het doelwit van Trump, tijdens een zitting over de situatie aan de grens met Mexico.
Elijah Cummings, het doelwit van Trump, tijdens een zitting over de situatie aan de grens met Mexico. Foto Reuters / Joshua Roberts

Met een nieuwe ronde weekendtweets heeft president Trump opnieuw progressief Amerika op de kast gejaagd. Twee weken na een reeks tweets waarin hij vier donkere Amerikaanse Congresleden aanmoedigde ,,terug” te gaan naar de ,,landen waar jullie vandaan komen”, lanceerde de president deze zaterdag een aanval op een ander Democratisch parlementslid, de Afro-Amerikaanse Elijah Cummings, niet toevallig ook voorzitter van de toezichtcommissie van het Huis van Afgevaardigden.

Trump twitterde zaterdag dat Cummings een grote mond opzet tegen de grenspolitie, terwijl ,,zijn district bekend staat als het slechtste in de Verenigde Staten”.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Rep, Elijah Cummings has been a brutal bully, shouting and screaming at the great men & women of Border Patrol about conditions at the Southern Border, when actually his Baltimore district is FAR WORSE and more dangerous. His district is considered the Worst in the USA……

Cummings is afgevaardigde voor het 7de district van Maryland, waar een groot deel van de binnenstad van Baltimore onder valt. ,,Cummings district is weerzinwekkend, een zooi, vergeven van de ratten en knaagdieren. Als hij zijn aandacht eens wat meer zou richten op zijn district, zou hij misschien kunnen helpen de troep op te ruimen.”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ….As proven last week during a Congressional tour, the Border is clean, efficient & well run, just very crowded. Cumming District is a disgusting, rat and rodent infested mess. If he spent more time in Baltimore, maybe he could help clean up this very dangerous & filthy place

Directe aanleiding voor de tweets lijkt een uitzending van Fox & Friends te zijn, waarin een Republikeinse strateeg met de camera een kijkje was gaan nemen in west-Baltimore, nadat Cummings zich kritisch had uitgelaten over de situatie in de veel bekritiseerde opvangkampen aan de grens met Mexico. Te zien waren straten met dichtgetimmerde en verkrotte huizen en afval op straat.

Maar de tweets vormden tevens de afsluiting van een week waarin het leiderschap van de Democratische Partij, waartoe ook Cummings behoort, harde kritiek op de president uitte naar aanleiding van het verhoor van speciaal aanklager Robert Mueller. Als voorzitter van de toezichtcommissie kreeg Cummings deze week toestemming om via de rechtbank werkgerelateerde emails en tekstberichten op te eisen van Ivanka Trump, haar echtgenoot Jared Kushner en andere medewerkers van het Witte Huis.

,,Je kunt beter een paar ratten hebben dan er een zijn.”

Trumps tweets riepen onmiddellijk verontwaardigde reacties op. Democratische politici kwalificeerden Trumps opmerkingen als ‘racistisch’, waarop de president de beschuldiging terugwierp naar de Democraten. De lokale krant, The Baltimore Sun, drukte een snijdend hoofdredactioneel commentaar af. Aan het slot werd toegevoegd dat Trump als president veel meer macht heeft om iets te veranderen aan de toestand van slechte wijken dan enig individueel parlementslid. De kop: ,,Je kunt beter een paar ratten hebben dan er een zijn.”

Medestanders van de president kwamen al gauw met weerlegging van het verwijt dat de tweets van Trump racistisch waren. Ze stuurden video’s rond van een reportage uit september vorig jaar waarin toenmalig burgemeester van Baltimore, Catherine Pugh werd gevolgd tijdens een werkbezoek aan een achterstandswijk in de stad. Je hoort haar op zeker moment zeggen: ,,Whoa, je kunt de ratten ruiken. Je ruikt de dooie dieren.”

Vorig jaar eindigde Baltimore op de negende plaats van Amerikaanse steden met de grootste rattenproblemen.