Kerncentrale Borssele uitgeschakeld na turbinestoring

Sinds zondag is de kerncentrale in Borssele buiten werking gesteld vanwege een storing. Volgens de Zeeuwse exploitant is de veiligheid van de centrale niet in het geding.

Luchtfoto van de kerncentrale van Borssele.
Luchtfoto van de kerncentrale van Borssele. Foto ANP

Een storing in de turbine heeft de kerncentrale in Borssele buiten werking gesteld. Dit is sinds zondag het geval, zo meldt de Zeeuwse exploitant en elektriciteitsproducent Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (EZP). Volgens de EPZ is de veiligheid niet in het geding, omdat de storing zich niet voordoet in het nucleaire deel van de centrale. Toezichthouder Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) is op de hoogte gebracht van de situatie.

De storing werd zondag rond 11.00 uur geconstateerd, waarna direct het veiligheidssysteem van de centrale werd aangesproken. Volgens een woordvoerder van de elektriciteitscentrale, die stroom levert aan ongeveer een miljoen huishoudens (485 megawatt), wordt de oorzaak van de storing onderzocht. Momenteel kan de kerncentrale geen stroom leveren aan het landelijke net. Het is onduidelijk wanneer de centrale weer in gebruik kan worden genomen.

Lees ook: Opnieuw problemen bij Belgische kerncentrales Doel en Tihange

Niet de eerste turbinestoring

In februari kampte de centrale in Borssele ook al met een turbinestoring. Destijds schaalde de toezichthouder de gebeurtenis in als ‘INES-niveau 0’: een kleine afwijking zonder veiligheidsconsequenties. In juni lag de centrale tijdelijk stil vanwege een onderhoudsstop en de jaarlijkse wissel van de splijtstof, de brandstof die nodig is voor opwekking van kernenergie. Sinds eind juni was de centrale weer in bedrijf.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de kans op een kernramp in Nederland klein. Wel heeft het een rampenplan klaarliggen. De Nederlandse overheid en verscheidene actiegroepen maken zich vooral zorgen over de veiligheid van de Belgische kerncentrales Tihange en Doel. In het zuiden van Nederland werden daarom vorig jaar uit voorzorg jodiumpillen uitgedeeld door de overheid.