Jaarlijkse telling

Atalanta meest gezien bij vlindertelling

Foto Istock

De vlinder atalanta komt het meest voor in Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse telling van de Vlinderstichting, waarvan zondag de resultaten bekend werden gemaakt. De atalanta is 13.500 keer gezien. Op de tweede plaats staat het klein koolwitje (9.400 keer), gevolgd door het dagpauwoogje (6.500 keer). De atalanta (Vanessa atalanta) werd verspreid over het land gezien. De vlinder is zwart met oranje strepen en heeft witte vlekjes. Elk jaar vliegen volgens de stichting grote aantallen uit Zuid-Europa naar Nederland om hier dan een of meerdere nieuwe generaties voort te brengen. Mensen konden de afgelopen drie weken waargenomen vlinders doorgeven op de website en via een app van de Vlinderstichting. De stichting gebruikt de gegevens om de vlinder beter te kunnen beschermen. De aanhoudende droogte van de afgelopen maanden is slecht voor vlinders. Vooral vlindersoorten in Drenthe die afhankelijk zijn van veen staan op uitsterven, waarschuwden natuurorganisaties eerder. (ANP)