Henk Otten haalt opnieuw uit naar FVD en is officieel uit de partij gezet

Forum voor Democratie

Thierry Baudet en Henk Otten tijdens het congres van Forum voor Democratie.
Thierry Baudet en Henk Otten tijdens het congres van Forum voor Democratie. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Henk Otten, oud-penningmeester van Forum voor Democratie en medeoprichter van de partij, is zondag geroyeerd als lid van de partij. In een persbericht schrijft FVD dat Otten geen lid kan blijven wegens „financiële malversaties en bestuurlijk wangedrag”. Het bericht kwam nog geen uur nadat Otten zelf een brief aan het partijbestuur had gepubliceerd. Daarin zegt hij dat verschillende FVD’ers „aanzienlijke bedragen” hebben gekregen uit de partijkas.

FVD had eerder al aangekondigd dat Otten eruit zou worden gezet wegens „fraude”. Nu komt de partij met een ‘tijdlijn’ voor de beschuldigingen. Otten zou zichzelf een ‘eindejaarsbonus’ van 5.000 euro hebben gegeven. Hij zou contant geld in zijn zak hebben gestopt, een „kritisch verslag” van een externe accountant hebben achtergehouden en geld over hebben gemaakt aan een minnares.

Ook de veelbesproken betaling van ruim 30.000 euro die Otten aan zichzelf heeft gedaan, komt voorbij. Die leidde in april tot zijn aftreden als bestuurslid.

Het persbericht lijkt een reactie op de brief waarin Otten FVD’ers beschuldigt van het ontvangen van geld uit de partijkas. Volgens hem gaat het om Kamerleden én om FVD’ers in het Europees Parlement. Sommigen van hen zouden „zeer substantiële bedragen” hebben gekregen. Otten noemt geen namen maar roept het partijbestuur op om zo snel mogelijk een „gedetailleerd overzicht te publiceren van ALLE betalingen die uit de partijkas zijn gedaan”. Ook schrijft hij dat „substantiële betalingen aan de huidige leden van het partijbestuur” ontbreken in de jaarrekening. (NRC)