Schietpartij op festival Californië: meerdere doden en gewonden

Bij een schietpartij op het Gilroy Garlic Festival zijn zeker drie doden gevallen. Eén schutter is doodgeschoten, een mogelijke tweede schutter zou voortvluchtig zijn.

Festivalgangers zijn geschokt van de schietpartij op het Gilroy Garlic Festival.
Festivalgangers zijn geschokt van de schietpartij op het Gilroy Garlic Festival. Foto Josie Lepe/AP

Bij een schietpartij op een culinair festival in Gilroy, Californië, zijn maandag drie doden en meer dan tien gewonden gevallen. Het schietincident vond ruim 170 kilometer ten zuidoosten van San Francisco plaats. Naast de slachtoffers is ook een schutter omgekomen, meldt Scott Smithee de politiecommissaris van de stad Gilroy, zo schrijft persbureau Reuters.

Een van de doden is volgens NBC Bay Area een 6-jarige jongen, een 13-jarig meisje en een man in de twintig. Hoe ernstig de gewonden eraan toen zijn, is onbekend. Maandagmiddag werd een van de mogelijke schutters aangehouden. Het gaat om een 19-jarige man, zo schrijven de nieuwszenders CBS en NBC. Op basis van zijn posts op sociale media vermoedt de politie dat het mogelijk om een schutter met extreem-rechts gedachtengoed gaat.

Op de laatste dag van het driedaagse Gilroy Garlic Festival, waar de afgelopen dagen ruim honderdduizend mensen op afkwamen, opende in ieder geval één man het vuur op festivalgangers met een geweer. Volgens de autoriteiten lijkt het erop dat hij in het wilde weg heeft geschoten. De man zou zich toegang tot het festival hebben verschaft door een gat in de omheining van het festivalterrein te knippen.

‘Absoluut voorbereid’

Op beelden op sociale media is te zien hoe mensen in paniek vluchten voor de kogels. Ooggetuigen melden dat ze een witte man van in de dertig hebben zien schieten, maar dat is niet bevestigd. Over het motief van de schutter of schutters is vooralsnog niets bekend.

Een getuige zei tegen NBC Bay Area dat ze een schutter in alle richtingen zag schieten. „Hij mikte niet specifiek op iemand. Het was gewoon van links naar rechts, van rechts naar links. Hij was absoluut voorbereid op wat hij deed.”

Waarnemend burgemeester van Gilroy Marie Blankley noemde de schietpartij „hartverscheurend en tragisch” en de gouverneur van Californië, Gavin Newsom, noemde het incident op Twitter „gruwelijk”.