Coats weg als chef inlichtingen

Trump-criticus

Dan Coats, hoogste baas van de Amerikaanse inlichtingendiensten, legt over twee weken zijn functie neer. Dat maakte president Trump zondagavond bekend op Twitter, nadat The New York Times onthulde dat Coats binnenkort zou vertrekken. Hij wordt opgevolgd door John Ratcliffe die momenteel in het Huis van Afgevaardigden zetelt voor de staat Texas.

Waarom Coats vertrekt is niet helemaal duidelijk. Wel had hij in het verleden meermaals aanvaringen met Trump. Hij is het onder meer oneens over Trumps beleid inzake Rusland, Iran en Noord-Korea. Volgens The New York Times heeft Trump meermaals overwogen Coats te ontslaan, maar zou Coats nu uit eigen beweging vertrekken.

Ratcliffe, net als Coats Republikein, heeft Trump vorige week nadrukkelijk verdedigd tijdens het verhoor van aanklager Mueller. Hij trok diens aanpak en geloofwaardigheid in twijfel. Als Director of National Intelligence krijgt Ratcliffe leiding over zeventien inlichtingendiensten, waaronder de CIA.

Met Coats vertrekt weer een topambtenaar die Trump tegenwicht bood. Defensie-minister Mattis, stafchef Kelly en BZ-minister Tillerson gingen hem voor. (NRC)