‘Aantal tijgers in India met 33 procent toegenomen’

De tijgerpopulatie in India is met 33 procent toegenomen sinds 2014. Driekwart van alle tijgers leeft in het Zuid-Aziatische land.

Een vrouwtjestijger in een reservaat in India.
Een vrouwtjestijger in een reservaat in India. Foto iStock

Het aantal tijgers in India is sinds 2014 met eenderde toegenomen. Naar schatting leefden vorig jaar 2.967 tijgers in het land. Dat heeft de Indiase premier Narendra Modi maandag bekendgemaakt ter ere van Wereldtijgerdag. Dit betekent dat driekwart van de tijgers in het wild in India leven.

De meeste tijgers (526) leven in de deelstaat Madhya Pradesh, gevolgd door Karnataka (524) en Uttarakhand (442). Volgens premier Modi laat de toename zien dat „India een van de veiligste habitats voor tijgers ter wereld” biedt. De afgelopen jaren is het aantal beschermde gebieden in het land toegenomen, evenals het aantal reservaten.

Lees ook: Nog maar twee gezonde tijgerpopulaties op Sumatra

Hoewel dierenrechtenorganisaties blij zijn met de cijfers, zetten critici vraagtekens bij de methodologie die wordt gebruikt bij het tellen van de tijgers. Al langer luidt de kritiek dat het gebruikte statistische model niet zuiver is, ook zou het onderzoek uitgevoerd zijn door slecht getrainde onderzoekers.

De tijger is een bedreigde diersoort. De afgelopen decennia werden de dieren het slachtoffer van onder meer stroperij en ontbossing, ook zijn grote delen van hun leefgebied ingenomen door de mens. Verschillende tijgersoorten zijn inmiddels uitgestorven in het wild.