Verstappen wint chaotische regenrace in Duitsland

Op het kletsnatte circuit van Hockenheim pakte Verstappen een memorabele zevende overwinning uit zijn carrière.

Verstappen in actie op het natte circuit van Hockenheim.
Verstappen in actie op het natte circuit van Hockenheim. Foto Remko de Waal/ANP

Max Verstappen heeft zondag de grand prix van Duitsland gewonnen. In een spectaculaire race op het natgeregende circuit van Hockenheim wist hij Sebastian Vettel (Ferrari) en de verrassende nummer drie Daniil Kvjat (Toro Rosso) voor te blijven en pakte hij zijn tweede overwinning van dit seizoen.

Tijdens de race moest de safety car veelvuldig worden ingezet wegens de vele glijpartijen en crashes van coureurs. Ook de Nederlander zelf verloor de grip na 27 ronden en dreigde van de baan te vliegen, maar kwam na een kundige stuurbeweging en een spin van 360 graden met de schrik vrij. Verstappen vertelde vlak na de race enorm blij te zijn met de memorabele zege. „Het was vandaag een kwestie van zo weinig mogelijk fouten maken.”

De race stond bol van de bandenwissels. Zo wisselde de Nederlander gedurende de wedstrijd maar liefst vijfmaal van banden vanwege de regenbuien.

Twitter avatar F1 Formula 1 What a moment for @Max33Verstappen 👀 Winner of an unforgettable #GermanGP 👏 #F1 🇩🇪 https://t.co/GmPE45Mqkv

Het was bepaald niet de dag van de twee Mercedes-coureurs, Lewis Hamilton en Valtteri Bottas, die het seizoen tot dusver domineren. Zo gleed Hamilton tot tweemaal toe van de baan en crashte zijn Finse teamgenoot Bottas in de 57ste ronde in de bandenmuur. Hamilton eindigde uiteindelijk buiten de punten op plek 11. Maar doordat Alfa Romeo-coureurs Kimi Räikkönen en Antonio Giovinazzi na afloop van de race een straf kregen voor het overtreden van het technisch reglement, snoepte Hamilton toch twee punten mee.

Vorig jaar ontaardde de race op Hockenheim ook in een chaotisch spektakel door de regen. Toen maakte Verstappen een verkeerde bandenkeuze en eindigde hij op plek 4.

Verstappen deed goede zaken in de stand voor het wereldkampioenschap. Door zijn overwinning (25 punten) en snelste raceronde (1 punt) komt hij op 162 punten en nadert hij de nummer twee in het klassement, Bottas, tot op twintig punten. Hamilton gaat aan de leiding met 223 punten.