Hoofd Amerikaanse inlichtingendiensten Dan Coats treedt af

Over twee weken stopt Coats als Director of National Intelligence. Hij is een criticus van president Trump, in tegenstelling tot opvolger Ratcliffe.

Coats spreekt de pers toe in Washington D.C.
Coats spreekt de pers toe in Washington D.C. Foto Shawn Thew/EPA

Dan Coats, de hoogste baas van de Amerikaanse inlichtingendiensten, legt over twee weken zijn functie neer. Dat heeft president Donald Trump zondagavond bekendgemaakt op Twitter, kort nadat The New York Times onthulde dat Coats binnenkort zou vertrekken. Hij wordt opgevolgd door John Ratcliffe die momenteel in het Huis van Afgevaardigden zetelt voor de staat Texas.

Waarom Coats vertrekt is niet helemaal duidelijk. Wel heeft hij in het verleden meermaals aanvaringen gehad met Trump. Hij is het onder meer oneens over het beleid van de president ten opzichte van Rusland, Iran en Noord-Korea. Volgens The New York Times heeft Trump meermaals overwogen Coats te ontslaan, maar het lijkt alsof Coats nu uit eigen beweging vertrekt.

Ratcliffe wel voorstander Trump

Ratcliffe, net als Coats een Republikein, heeft president Trump afgelopen week uitgesproken verdedigd tijdens het verhoor van speciaal aanklager Robert Mueller. Hij trok onder meer Muellers aanpak en geloofwaardigheid in twijfel. Als Director of National Intelligence krijgt Ratcliffe leiding over de zeventien Amerikaanse inlichtingendiensten, waaronder de CIA.

Met Coats vertrekt wederom een topambtenaar tijdens de Trump-regering die de president tegenwicht bood. Onder anderen minister van Defensie James Mattis, stafchef John Kelly en minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson gingen hem voor.