Aanslag op kantoor vicepresidentskandidaat Afghanistan

Na een zware explosie bij het kantoor van Amrullah Saleh bestormden gewapende aanslagplegers het gebouw. Een urenlang vuurgevecht volgde. Saleh overleefde de aanslag.

Een gewond meisje na de explosie.
Een gewond meisje na de explosie. Foto Jawad Jalali/EPA

Amrullah Saleh, een vicepresidentskandidaat in de Afghaanse verkiezingen, is zondag doelwit geworden van een aanslag. Bij het kantoorgebouw van Saleh in hoofdstad Kabul vond een zware explosie plaats, waarna een groep gewapende mannen naar binnen rende en urenlang een vuurgevecht voerde met militairen, zo meldt persbureau Reuters. Het aantal slachtoffers van de aanslag is maandag opgelopen naar twintig doden en vijftig gewonden. Saleh is zonder ernstige verwondingen geëvacueerd.

Volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn alle daders inmiddels dood. Eerder op zondag kwamen berichten naar buiten dat meerdere aanslagplegers zich verschansten in het gebouw van waaruit ze op militairen schoten. Het is onduidelijk of er leden van het Afghaanse leger of de veiligheidsdiensten om het leven kwamen.

De explosie vond plaats rond 16.40 uur lokale tijd en was in vrijwel heel Kabul te horen. Volgens de politie was er sprake van een zelfmoordaanslag met een autobom. Hierna bestormden de daders het gebouw. In de uren die volgden wisten de veiligheidsdiensten 85 mensen uit het pand te evacueren.

Lees ook: De Taliban: werken aan vrede door aanslagen te plegen

‘Vijanden van de staat’

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is vooralsnog niet opgeëist. President Ghani noemt de daders op Twitter „vijanden van de staat”. Hij stelt dat de aanslag is mislukt, omdat Saleh kon ontkomen. In Afghanistan pleegt zowel de Taliban als terreurgroep Islamitische Staat met regelmaat aanslagen.

Twitter avatar ashrafghani Ashraf Ghani My brother, true son of the Afghan soil and first VP candidate of my electoral team, @AmrullahSaleh2 has survived a complex attack by enemies of the state. We are relieved and thank the almighty that attack has failed.

Zondag was de eerste dag van de campagnes voor de presidentsverkiezingen in september. Hierin neemt de zittende president Ashraf Ghani, met aan zijn zijde vicepresidentskandidaat Saleh, het op tegen Abdullah Abdullah. Saleh is een bekend gezicht in de Afghaanse politiek, eerder was hij het hoofd van de Afghaanse inlichtingendienst.