Dansvloer van nachtclub stort in nabij WK zwemmen in Zuid-Korea

Er vielen twee doden en de Nederlandse waterpoloster Maud Megens raakte lichtgewond. Ze is met een snee in haar hand naar het ziekenhuis gebracht.

De ingestorte vloer van de nachtclub Coyote Ugly nabij het WK Zwemmen in de Zuid-Koreaanse stad Gwangju.
De ingestorte vloer van de nachtclub Coyote Ugly nabij het WK Zwemmen in de Zuid-Koreaanse stad Gwangju. Foto Yonhap/EPA

In een nachtclub vlak bij het WK zwemmen in de Zuid-Koreaanse stad Gwangju is een dansvloer ingestort. Daarbij zijn twee Zuid-Koreanen om het leven gekomen en meerdere mensen gewond geraakt. De Nederlandse waterpoloster Maud Megens raakte lichtgewond. Er waren ook andere Nederlandse sporters, die in Gwangju zijn voor de wereldkampioenschappen zwemmen, aanwezig in de nachtclub. Zij zijn ongedeerd, meldt de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) zaterdag.

De dansvloer van de drukbezochte discotheek, nabij het atletendorp van het WK zwemmen, stortte in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 2.30 uur in. Hoe dat precies kon gebeuren wordt nog onderzocht. De vloer op de eerste verdieping zou zijn bezweken onder een te groot gewicht. Er waren volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meer dan honderd mensen aan het dansen op de vloer. Sommigen van hen vielen met het puin boven op andere mensen die een verdieping lager aan het dansen waren.

Lees ook: Nederlandse zwemsters vallen buiten de medailles op 4×100 meter vrij bij WK

Snee in hand

Meerdere mensen kwamen onder het puin vast te zitten. In totaal zijn zeker zeventien mensen gewond geraakt, van wie tien atleten. Naast de Nederlandse Megens raakten twee Amerikaanse sporters gewond, twee uit Nieuw-Zeeland, een uit Italië en een Braziliaan. Het zijn bijna allemaal waterpolospelers. Ook raakten twee Oezbeekse mannen gewond, beiden geen atleten. Volgens de Zuid-Koreaanse autoriteiten zijn geen van de gewonden er ernstig aan toe. Maud Megens liep een snee op aan haar hand en is naar het ziekenhuis gebracht.

De internationale zwembond FINA zegt in een verklaring de situatie nauwgezet te volgen en waar nodig hulp te verlenen aan de slachtoffers. „FINA betreurt de situatie ten zeerste en doet haar beste wensen toekomen aan alle slachtoffers van dit ongeval.”

Volgens de autoriteiten was een deel van de nachtclub uitgebreid, zonder toestemming van de gemeente. In totaal waren er ongeveer 370 mensen in de club aanwezig toen de vloer instortte. De politie doet nog onderzoek naar het incident.

Matt Small, aanvoerder van het waterpoloteam van Nieuw-Zeeland, was in de club aanwezig toen de verdieping instortte. Hij zag mensen boven op andere mensen vallen. Tegen Radio Sport Nieuw-Zeeland zegt hij: „We waren gewoon aan het dansen en een minuut later vielen we vijf tot zes meter naar beneden en iedereen begon daarna de club uit te rennen.”