Contant geld

Minder valse eurobiljetten uit de roulatie gehaald

In de eerste helft van dit jaar zijn in Nederland minder valse eurobiljetten uit de roulatie gehaald dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB), die ook opmerkt dat er wereldwijd sprake is van een daling. Het biljet van 50 euro wordt het vaakst nagemaakt; samen met dat van 20 euro is het goed voor zo’n 80 procent van de vervalste biljetten. Van januari tot en met juni werden in Nederland 19.800 valse bankbiljetten gevonden – een daling van vijf procent. Wereldwijd ging het om 251.000 valse biljetten, een zesde minder dan een jaar eerder. DNB benadrukt dat de kans om een vals eurobiljet in handen te krijgen klein is. Wereldwijd zijn er meer dan 22 miljard echte eurobiljetten in omloop, die samen ongeveer een waarde van 1,2 biljoen euro vertegenwoordigen. (ANP)