Brieven

Brieven 27/7/2019

Satire (1)

Emoticon nodig?

Het lijkt erop dat veel lezers het begrip ‘satire’ niet kennen of niet herkennen in de column van Maarten Boudry (Humor is een dekmantel voor racisme, 25/7). Wellicht komt dat door het vele gebruik van emoticons die ons expliciet vertellen wanneer een tekst grappig is. Wat een armoe.

Satire (2)

Petje af, Boudry!

Met terugwerkende kracht hoop ik dat Boudry’s column van een paar weken terug over kernenergie (Klimaatactivisten geven niet om het klimaat, 15/6) vanuit eenzelfde serieus ogende ironie was geschreven. In dat geval: petje af, ik had het helemaal niet door, ik dacht dat hij écht voor kernenergie was. Benieuwd naar de volgende, misschien gaat die over de zegeningen van de geleide democratie naar Russisch model, of zo.

Satire (3)

Taalkunst bij Boudry

Ik moet toegeven dat ik, na eenderde gelezen te hebben, mij voornam mijn abonnement op te zeggen. Gelukkig zette ik door en genoot van de hoogstaande satire – het „geniepige sluipgif van witte onderdrukkers” – van Boudry. Wat een leuke column.

Jeroen Dijsselbloem

Egoïstisch en dom

Ben het compleet eens met Wolfgang Münchau, auteur van Herhaal economisch wanbeleid niet, geen Dijsselbloem bij IMF (24/7). Het door de EU – waarvan ik groot voorstander ben – gevoerde beleid van bezuinigen is desastreus geweest en heeft de crisis jarenlang verlengd. Met een betalingsoverschot voor zowel Duitsland als Nederland ontnemen we de zuidelijke EU-landen (die te weinig kunnen verdienen omdat er door de rijke noordelijke buren wel wordt geïncasseerd maar niet wordt uitgegeven) de mogelijkheid hun financiën op orde te krijgen. Aangezien ze samen met ons in één munt zitten, kunnen ze niet devalueren om weer concurrerend te worden. Nederland en Duitsland investeren bijna niet meer in zaken als onderzoek, infrastructuur en technologie. Op zich zou dat een eigen (onverstandige) keuze kunnen zijn, maar we hebben nu eenmaal een muntunie met andere (minder concurrerende) landen. Het hebben van een muntunie en het weigeren te investeren om een handels- en betalingsoverzicht te houden is niet alleen egoïstisch en dom, op lange termijn zelfs schadelijk. Alsof de rijkste man in het dorp alleen maar de huur komt innen maar geen euro bij de bakker wil uitgeven. Dan is het analfabetisme waar deze auteur het over heeft, helaas terecht.

Hittegolf

En de dieren dan?

In deze extreme hitte gaan de diertransporten richting slachthuis gewoon door. Vleeskuikens, legkippen, eenden, konijnen – allemaal op elkaar gepropt. Het vangen en transporteren is al vreselijk, met kneuzingen en botbreuken tot gevolg, maar in deze hitte is nog erger. Voor de varkens, koeien en kalfjes op transport is geen goedwerkend hitteprotocol. Laten we hopen dat hun einde dan maar snel komt. En al die miljoenen dieren die nog niet aan de beurt zijn en in de stallen opgesloten zitten... het laat zich raden wat een hel dat is in die stallen. Daar is geen waterbad of airco om je te verfrissen. Misschien is deze hitte voor jou het moment om de keuze te maken voor de dieren. Zij kunnen niet kiezen, jij wel. Stop dieren te eten. Dat is allang niet meer nodig met de overvloed aan gezonde en lekkere vleesvervangers.